Βρετανία: Στο φως μοναδικής ομορφιάς ρωμαϊκό μωσαϊκό με τον μύθο του Πέλοπα

Ένα μοναδικής ομορφιάς, σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό μωσαϊκό έφερε στο φως αρχαιολογική ανασκαφή σε χωριό του Μπέρκσαϊρ, μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις της Βρετανίας, όπως αναφέρει το BBC.

Πρόκειται για ένα από τα μόλις τρία γνωστά μωσαϊκά του είδους του παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Anthony Beeson, ειδικού σε θέματα ρωμαϊκής και ελληνικής αρχιτεκτονικής και τέχνης.

Ο αρχαιολόγος Matt Nichol περιέγραψε το εύρημα ως «μοναδικό» σε επίπεδο αναπαράστασης και εικονογραφίας. Το μωσαϊκό, που αναπαριστά μια μυθική αρματοδρομία με έπαθλο το χέρι μιας πριγκίπισσας, ήταν ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο αλλά στην συνέχεια καλύφθηκε ξανά με προσοχή λόγω της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται σε ιδιόκτητο χωράφι.

«Ήταν πολύ συναρπαστικό. Έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, που δεν έχω ξαναδεί σε άλλο έργο, στο οποίο έχω εργαστεί», σχολίασε ο Matt Nichol.

Στο μωσαϊκό απεικονίζεται ο Βελλερεφών και ο Πήγασος, αλλά η βασική δράση επικεντρώνεται στην ιστορία του Πέλοπα και τον αγώνα του να κερδίσει το χέρι της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας.

Ο βασιλιάς Οινόμαος, έχοντας μάθει πως ο μελλοντικός γαμπρός του θα επέφερε τον θάνατό του, ανάγκασε όλους τους υποψηφίους να τον συναγωνιστούν σε μια ιπποδρομία, δίνοντας τελικά στον νικητή το χέρι της κόρης του. Ωστόσο στον αγώνα τους καθυστερούσε, αφού μαζί τους στο άρμα έβαζε την Ιπποδάμεια. Οι ηττημένοι αποκεφαλίζονταν.

Ο Πέλοπας έπεισε τον Μύρτιλλο, υπεύθυνο για το άρμα του Οινόμαου, να αντικαταστήσει τα ορειχάλκινα καρφιά στους τροχούς του άρματος του βασιλιά με κέρινα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Οινόμαος. [σ.σ. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, ο Πέλοπας νίκησε τον Οινόμαο χάρη στα άλογα που του είχε χαρίσει ο Ποσειδώνας και μετά σκότωσε ο ίδιος τον Οινόμαο]. Ο Πέλοπας νίκησε αλλά σκότωσε τον Μύρτιλλο, που καταράστηκε τον ίδιο και τους απογόνους του. Από τα νεκρικά παιχνίδια του βασιλιά λέγεται πως κατάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο και ήταν εντυπωσιακά. Πηγή: LiFO, BBC,  Ανασκαφή

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.