«Η Λήδα και ο Κύκνος»: Ανοιχτή στο κοινό η τοιχογραφία του Δία να κάνει έρωτα με την θρυλική βασίλισσα

Τοιχογραφία με ερωτική σκηνή από τον ελληνικό μύθο «Η Λήδα και ο Κύκνος» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας.

Η καλοδιατηρημένη νωπογραφία (fresco), που απεικονίζει την θρυλική βασίλισσας της Σπάρτης Λήδα να κάνει έρωτα με τον Δία, μεταμορφωμένο σε κύκνο, βρέθηκε πέρυσι στη διάρκεια ανασκαφών στο Regio V, μαι περιοχή που έκρυβε τελικά διάφορες εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους.

Η via del Vesuvio, ο δρόμος όπου εντοπίστηκε η αριστοκρατική κατοικία με την τοιχογραφία, επίσης άνοιξε ξανά για το κοινό. Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το σπίτι ανήκε σε έναν πλούσιο έμπορο που ήθελε να αντικατοπτρίσει το υψηλό επίπεδο κουλτούρας του, γεμίζοντας το σπίτι του με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την μυθολογία.

Η εικόνα ήταν αρκετά συνηθισμένη σε σπίτια της Πομπηίας και του γειτονικού Ερκολάνο, τα οποία καταστράφηκαν όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 π.Χ.

Η Λήδα υπήρξε σημαντική μορφή της Ελληνικής Μυθολογίας. Σύμφωνα με τον μύθο, είχε γεννήσει παιδιά του θεού Δία αλλά και ενός θνητού βασιλιά της Σπάρτης, στα οποία περιλαμβάνονταν η Ωραία Ελένη της Τροίας και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές πότε η Regio V, η 21.8 εκταρίων έκταση στο νότιο σημείο του αρχαιολογικού πάρκου, θα είναι πλήρως προσβάσιμη στο κοινό. Η εκσκαφή, που δρομολογήθηκε μόλις πέρυσι, ήταν η πιο εντατική στο σημείο από την δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Ανάμεσα στις ανακαλύψεις ήταν μια τοιχογραφία που απεικονίζει δυο μονομάχους, η οποία βρέθηκε σε τοίχο κάτω από την σκάλα ενός κτιρίου, που πιθανολογείται πως ήταν ταβέρνα στην οποία πήγαιναν συχνά μονομάχοι, ενώ προσέφερε επίσης διαμονή σε ανώτερο όροφο για να κοιμούνται με ιερόδουλες.

Στο σημείο έχουν βρεθεί επίσης λείψανα ανθρώπων, ανάμεσά τους οι σκελετοί από δυο γυναίκες και τρία παιδιά μαζί σε μια βίλα. Πηγή: LiFO. Ανασκαφή

This entry was posted in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.