Η Τουρκία δεσμεύει περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου θα γίνουν γεωτρήσεις από την ENI-TOTAL

Να απαγορεύσει τις γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ επιχειρεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη Navtex με την οποία «δεσμεύει» μια θαλάσσια περιοχή έκτασης 3.500 ναυτικών μιλίων προκειμένου να διεξαχθούν σεισμογραφικές έρευνες από το πλοίο Barbaros. Η περιοχή που «δεσμεύει» η Άγκυρα καλύπτει μεγάλο μέρος των τεμαχίων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ , εκεί δηλαδή όπου αναμένονται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες 7 γεωτρήσεις από την κοινοπραξία Total – Eni – Kogas.

Τι γράφει ο “Φιλελεύθερος” της Κύπρου

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros και το τα δύο συνοδευτικά πλοία έχουν ήδη μετακινηθεί στην εν λόγω περιοχή ενώ σύμφωνα με την παράτυπη Navtex η δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού στην περιοχή ξεκίνησε από τις 22 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Μαΐου. Πρόκειται, δηλαδή, για περίοδο πέντε μηνών, πολύ μεγαλύτερη από την αναγκαία περίοδο για σεισμογραφικές έρευνες, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι κυρίως η δήλωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα ανατολικά όρια της περιοχής που «δεσμεύτηκε» δεν επικαλύπτουν τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, όπου οι Τούρκοι είχαν παρεμποδίσει γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ στις αρχές του 2017, επικαλύπτει,όμως, δεύτερο στόχο στην περιοχή, με την ονομασία «Οκτάπους».

Παράλληλα, η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη παράλληλων ασκήσεων του πολεμικού της ναυτικού, σε περιοχή που αρχίζει ανοικτά της Λάρνακας και φτάνει στα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου. Προβλέπονται ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με χρήση πυρών, στις 6, στις 14, στις 22 και στις 30 Ιανουαρίου και ασκήσεις χωρίς πυρά στις 8, στις 17, στις 25 και στις 28 Ιανουαρίου. Σημειώνεται, ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο -ο «Πορθητής»- που βρίσκεται νότια του Ριζοκαρπάσου, αναμένεται να συνεχίσει εκεί μέχρι και τον Μάρτιο. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.