Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων: «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2020», διοργανώνει Ενημερωτική Περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Ο καιρός της Επανάστασης».

Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron», που φιλοξενείται στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος» του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Κάστρο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00. Την έκθεση θα παρουσιάσει ο επιμελητής της, Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Η έκθεση «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron», αποσκοπεί στην ανάδειξη του πνευματικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της προεπαναστατικής περιόδου που συνέθεσε και πλαισίωσε τον αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού καθώς και σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων, με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, τους Ευρωπαίους περιηγητές και τους Ηπειρώτες ευεργέτες.

Εμβληματικά έργα ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold΄ς Pilgrimage (1812), που συνδέουν την Ήπειρο και τη Δωδώνη των προεπαναστατικών χρόνων με τα τεκταινόμενα της εποχής, αποτελούν βασικούς άξονες της εν λόγω έκθεσης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, Θησαυροφυλάκιο
Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.00- 15.00 Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.00- 15.00 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2561025989
efaioa@culture.grhttp://www.amio.gr. Πηγή

This entry was posted in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.