Χίλιοι λαθρομετανάστες περιμένουν να περάσουν στο Καστελλόριζο

Λαθρομετανάστες που κατάφεραν να περάσουν στο Καστελλόριζο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές στη νοτιοανατολική εσχατιά της χώρας, στο Καστελλόριζο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του flash.gr, οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 μετανάστες βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, στην τουρκική πόλη Κας, κι αναμένουν να περάσουν στο ελληνικό νησί.

Ρεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης

Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στον Έβρο και με σταδιακή κλιμάκωση, το ακριτικό νησί θωρακίστηκε με επιπλέον ισχυρές δυνάμεις. Ειδικότερα, πληροφορίες του flash.gr αναφέρουν ότι υπάρχει πολύπλευρη ενίσχυση στην παρουσία των σωμάτων ασφαλείας στο νησί: Λιμενικό, ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, βατραχάνθρωποι, Στράτος, Ειδικές Δυνάμεις Στρατού, Πολεμικό ναυτικό και Αστυνομία. «Το νησί είναι πάρα πολύ καλά στελεχωμένο, η αλήθεια να λέγεται. Απλά όλες αυτές οι ενισχύσεις σε Στρατό, Αστυνομία και Λιμενικό έπρεπε σταθερά να υπάρχουν από το 2016 που είχαν περάσει χιλιάδες πρόσφυγες από εδώ, αλλά και σε όλα τα νησιά», σημειώνει, μιλώντας στο flash.gr, μόνιμος κάτοικος του νησιού, που επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πληροφορίες του flash.gr αναφέρουν ότι εδώ και μέρες υπάρχει περιπολία 24 ώρες το 24ωρο με διαταγή πρόληψης και αποτροπής. Παράλληλα αυξήθηκε η φύλαξη και στα νησιά Στρογγύλη και Ρω. Στην περιοχή του Καστελλόριζου έχουν σπεύσει και περιπολούν φουσκωτά του Λιμενικού και του Στρατού, δύο σκάφη του Λιμενικού και μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κίνηση Ερντογάν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να δώσει εντολή στο τουρκικό Λιμενικό Σώμα να μην επιτρέπει στους μετανάστες να περάσουν στην ελληνική πλευρά με βάρκες, καθώς «είναι επικίνδυνο», όπως επικαλέστηκαν, φάνηκε και στο Καστελλόριζο. Πηγή του flash.gr μετέφερε την πληροφορία, ότι ανέμεναν μεγάλες ροές, ωστόσο για το τελευταίο 48ωρο υπήρχε μηδενική κίνηση. Στα Σώματα Ασφαλείας έφτασε δε η πληροφορία ότι οι μετανάστες είτε έφυγαν από την περιοχή είτε τους έχουν κρύψει.

Οι μετανάστες που πέρασαν

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταφέρει να φτάσουν στο Καστελλόριζο από τα απέναντι παραλία τουλάχιστον 125 αιτούντες άσυλο.

Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι κάποιοι εξ αυτών νοίκιασαν δωμάτια, ωστόσο οι περισσότεροι μένουν στο δρόμο. «Χώνονται σε στενάκια, σε κούτες, σε καβατζες για να βγάλουν τη νύχτα», ειπώθηκε στο flash.gr από πηγή που γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κάποιοι έχουν ανοίξει σπίτια Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και που τώρα λόγω περιόδου είναι ακατοίκητα. «Δεν ακούστηκε να έχουν κάνει ζημιές πάντως. Ψάχνουν κυρίως για ρούχα και για κρεβάτια».

Κάτοικος του νησιού, που μίλησε στο flash.gr, τόνισε ότι «πρέπει να είναι περίπου 125, και κοιμούνται όπου βρουν. Δυστυχώς. Στην πλειονότητά τους είναι κάτω των 30 ετών».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία, απάντησε: «Σαφώς και φοβόμαστε, γιατί κακά τα ψέματα αν ξεσηκωθούν όλοι αυτοί τι θα κάνουμε; Δομές στο νησί δεν υπάρχουν. Μια είναι η γιατρός, φαρμακείο δεν υπάρχει. Οπλίτης φαρμακοποιός εκτελεί τις συνταγογραφήσεις και έρχονται τα φάρμακα με το πλοίο της Παρασκευής από την Ρόδο». Και πρόσθεσε: «Έχουμε και το φόβο του κορονοϊού γιατί έχουμε πολλούς μεγάλους ανθρώπους και τους πρόσφυγες φυσικά, γιατί δεν ξέρουμε αν αυτοί έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας».

Η στάση της Τουρκίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα αποτρέπει πλέον στους μετανάστες να περάσουν στην ελληνική πλευρά, τουλάχιστον 1.700 αιτούντες άσυλο έφτασαν στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιλιάδες άλλοι βεβαίως αποτράπηκαν από το φτάσουν στα ελληνικά σύνορα είτε στον Έβρο είτε στα νησιά.

Η Τουρκία διαμήνυσε ότι δεν αλλάζει την πολιτική της αυτή, μολονότι δέχθηκε σειρά καταγγελιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εργαλειοποίηση των προσφύγων για πολιτικούς σκοπούς, ενώ και η Ελλάδα έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορα της.

Ο Ερντογάν μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις οι οποίες έως την τελευταία στιγμή δεν έχουν ανακοινωθεί. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ κι αυτό διεφάνη από την τελευταία κίνηση του, να μην επιτρέπει τη διέλευση μεταναστών μέσω του Αιγαίου. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε νεκρό με δική του υπαιτιότητα, καθώς θα βάρυνε εις βάρος του στις συζητήσεις με την Ευρώπη.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αγγλόφωνος τουρκικός Τύπος, (Anadolu, TRT World, Hurriyet Daily) είχε ρίξει κατά πολύ τους τόνους, αναφέροντας με έμφαση την απόφαση για την αποτροπή της διέλευσης προς τα νησιά και σχεδόν καθόλου τα συμβαίνοντα στον Έβρο. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.