Σέριφος: Το μικρό νησί των Κυκλάδων με την ιδιαίτερη αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά

Πηγή: http://www.discover-serifos.com

H άγρια ομορφιά των ορεινών του όγκων συναντά τη γοητευτική νησιώτικη όψη του Αιγαίου πελάγους. Ο λόγος για τη Σέριφο, ένα από τα ομορφότερα μικρά νησιά των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Κύθνο και στη Σίφνο, τέσσερις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά.

Γυμνοί λόφοι, εύφορες κοιλάδες, όρμοι και απέραντες ακτές συνθέτουν το φυσικό μεγαλείο του μοναδικού αυτού καλοκαιρινού προορισμού, με τη χαρακτηριστική νησιωτική αρχιτεκτονική στους γραφικούς του οικισμούς.

Η υπέροχη φύση, οι μαγευτικές παραλίες και η αναλλοίωτη παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού, καθιστούν τη Σέριφο έναν από τους δημοφιλέστερους και πιο αγαπητούς προορισμούς, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Η Χώρα, τα αξιοθέατα και τα πανηγύρια

Το «διαμάντι» της Σερίφου είναι η πρωτεύουσά της, η Χώρα, η οποία θεωρείται πρότυπο μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού. Στην κορυφή του λόφου σώζονται ερείπια του ενετικού κάστρου, που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι, ενώ στο ψηλότερο σημείο του βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Αιγαίο, που απλώνεται μπροστά του, αγναντεύοντας τις φιγούρες των γειτονικών νησιών, μεταξύ των οποίων, εκτός από τη Σίφνο και την Κύθνο, η Μήλος και η Κίμωλος.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η εκκλησία του Αϊη-Γιάννη του Θεολόγου, πάνω στο κοίλωμα ενός βράχου που, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενούσε κάποτε τον αρχαίο ναό της Αθηνάς. Η Χώρα, ωστόσο, διαθέτει πολλές ακόμα εκκλησίες στο εσωτερικό της, ενώ κρύβει συνοικίες διώροφων ή τριώροφων στενομέτωπων σπιτιών, που συνδέονται μεταξύ τους με δαιδαλώδη μικρά σοκάκια. Είναι χωρισμένη σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω Χώρα, όπου βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού καταλαμβάνει η πλατεία των Μύλων, όπου σήμερα σώζονται μόνο τρεις, αναπαλαιωμένοι, δίπλα στα ερείπια των υπόλοιπων. Γύρω τους υπάρχουν μαγαζάκια με τουριστικά είδη, αλλά και μπαράκια, που σφύζουν από ζωή τις νυχτερινές ώρες.

Πηγή: http://www.discover-serifos.com

Αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της Σερίφου, αποτελούν η Μονή των Ταξιαρχών, η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, εξαιτίας του φρουριακού της χαρακτήρα, καθώς και τα μεταλλεία, οι στοές και οι εγκαταστάσεις των οποίων υπάρχουν ακόμη στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ξεχωριστή θέση στα δεκάδες δημοφιλή πανηγύρια της Σερίφου, που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατέχει αυτό της Ξυλοπαναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο, στην αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, στο χωριό Παναγιά, γύρω από τη γέρικη ελιά στην κεντρική πλατεία.

Παραλίες για όλα τα γούστα

Η Σέριφος διαθέτει πάνω από 70 παραλίες, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς τουρίστες. Βραχώδεις ακτές, παραλίες με λεπτό βότσαλο και χρυσοκέντητες αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά, άλλες προσβάσιμες οδικώς, κάποιες από γραφικά μονοπάτια και ορισμένες μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε αυτές, τα Λιβαδάκια, μία οργανωμένη παραλία νότια του Λιβαδιού, με άφθονη σκιά από αλμυρίκια, το Καράβι, μία μικρή αμμουδιά με γαλαζοπράσινο χρώμα και θέα το νησί της Σίφνου, στην οποία μπορεί να φτάσει κάποιος με τα πόδια, είτε από το Λιβαδάκι, είτε από το δρομάκι που ξεκινάει από τον οικισμό του Ράμου.

Πηγή: http://www.discover-serifos.com

Το Καλό Αμπέλι είναι, επίσης, μια πανέμορφη παραλία στη νότια πλευρά της Σερίφου με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία περιβάλλεται από λαξευμένους από τον καιρό βράχους, όπως και το Γάνεμα στον όρμο του Κουταλά, λίγο μετά τη Βαγιά, που είναι και μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, με την ακρογιαλιά να αποτελείται η μισή από άμμο και η άλλη μισή από λευκό βότσαλο.


Πηγή: http://www.discover-serifos.com

Ο Αβεσσαλός είναι μία μεγάλη βοτσαλωτή παραλία στη δυτική πλευρά του νησιού, όπου αξίζει να απολαύσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα, ενώ η Ψιλή Άμμος, δίπλα στην παραλία του Άη Γιάννη, βρίσκεται η πιο πολυσύχναστη ακρογιαλιά του νησιού, η οποία στο παρελθόν έχει βραβευθεί και ως μία από τις καλύτερες παραλίς της Ευρώπης. Στον μακρύ κατάλογο των μοναδικών παραλιών της Σερίφου συγκαταλέγεται και ο Άγιος Σώστης, μία απάνεμη αμμουδιά με καταγάλανα νερά, η οποία χαρακτηριζεται από πολλούς ως η πιο όμορφη παραλία του νησιού. Δίπλα της υπάρχει και άλλο ένα μικρό κολπάκι με βότσαλο, ενώ απέναντι βρίσκεται το νησάκι του Βου. Πηγή: http://www.discover-serifos.com. 2.Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.