Θεσσαλονίκη: Πώς μπορεί να διασωθεί από την εγκατάλειψη ο «Μακεδονικός Τάφος του Μαιευτηρίου»

Μια ομάδα- πρωτοβουλία νέων για την πόλη εντόπισε το μνημείο του 3ου αιώνα και προβαίνει σε μια σειρά προτάσεων για την ανάδειξή του.

Οι εικόνες εγκατάλειψης του «Μακεδονικού Τάφου του Μαιευτηρίου» δεν τιμούν και δεν αρμόζουν στην πόλη. Με τη λογική αυτή και σκεπτόμενα κυρίως ως πολίτες τα μέλη της ομάδας «Μένουμε Θεσσαλονίκη» σκέφτηκαν πως δεν αρκεί μόνο να αναδείξουν ένα θέμα αλλά οφείλουν να προτείνουν και λύσεις για αυτό. Εντόπισαν την εγκατάλειψη που υπάρχει στον «Μακεδονικό Τάφο του Μαιευτηρίου».

Πρόκειται για το πολυσύχναστο παρκάκι στην Οδό Παπαναστασίου, πίσω από το Δημοτικό σχολείο και πολύ κοντά στις τεχνικές Σχολές του «Ευκλείδη». Εκεί, βρίσκεται ο «Μακεδονικός τάφος του Μαιευτηρίου». Πρόκειται για έναν υπέργειο μακεδονικό τάφο ο οποίος ανήκε σε γαιοκτήμονα της περιοχής. Βρίσκεται απέναντι από το νεοκλασικό κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, το οποίο στέγαζε παλιότερα το δημόσιο μαιευτήριο, γι’ αυτό ονομάστηκε «τάφος του Μαιευτηρίου».

Ο τάφος χρονολογείται στα μέσα του 3ου αιώνα, αποκαλύφτηκε το 1919 από Γάλλους αρχαιολόγους των συμμαχικών στρατευμάτων του Μακεδονικού μετώπου, οι οποίοι μετέφεραν στο μουσείο του Λούβρου μία από τις δυο νεκρικές κλίνες του τάφου. Βρέθηκε στο οικόπεδο όπου ήταν χτισμένη η βίλα του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταχσίν πασά που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη το 1912 στους Έλληνες. Η οικία χτίστηκε το 1911 και κατεδαφίστηκε το 1960.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς δίπλα στο παρκάκι υπάρχει σταθμός και εργοτάξιο του Μετρό, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα χώρο μετά το πέρας των εργασιών.

Η ομάδα «Μένουμε Θεσσαλονίκη», όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την ανάδειξη της εγκατάλειψης του χώρου, πέρασε και στο επόμενο στάδιο, εκείνο των προτάσεων.

Έτσι προτείνει:

-Την άμεση αντικατάσταση των καθισμάτων (παγκάκια) και ενδεχομένως την προσθήκη νέων.

-Την εξέταση του ενδεχόμενου αξιοποίησης του παρακείμενου εργοταξίου μεσοπρόθεσμα.

-Τη γενική συντήρηση του χώρου (πράσινο, φθορές στα πεζοδρόμια, ταμπέλες για την καθαριότητα, καθώς λειτουργεί και ως «πάρκο σκύλων» κ.λπ.) και την ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου. Πηγή: Μακεδονία. Ανασκαφή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.