Τι είναι το ολοθούριο ή ψωλιάγκος ή αγγούρι της θάλασσας και γιατί κοστίζει έως 3.000 ευρώ

Μπορεί η όψη του να μην σας προκαλεί να το δοκιμάσετε όμως το «αγγούρι της θάλασσας» στοιχίζει μέχρι 3.000 ευρώ το κιλό! Ο ψωλιάγκος ή ολοθούριο -όπως ονομάζεται επιστημονικά- κοστίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσάφι. Ο λόγος του είναι απλός: Οι Κινέζοι το θεωρούν έναν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν αδρά για να το έχουν στο μενού τους.

Συνήθως, τα «αγγούρια της θάλασσας» προσφέρονται αποξηραμένα σε ξύλινες συσκευασίες πολυτελείας σε κινεζικά ντελικατέσεν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider, υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψωλιάγκων στον κόσμο, ενώ αυτός της Ιαπωνίας θεωρείται ο κορυφαίος.

Πεθαίνουν δύτες για το «αγγούρι»

Είναι τέτοια η μανία για να το βρει κάποιος, αφού στην προσπάθειά τους να το εντοπίσουν αρκετοί δύτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Σκεφτείτε ότι πλέον το ενδιαφέρον από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες είναι τεράστιο. Έτσι, όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.

Από το 1996 έως και το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν το συγκεκριμένο προϊόν αυξήθηκε από 35 σε 83.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γιουκατάν του Μεξικό, οι δύτες έχουν δει σημαντική μείωση της συγκομιδής τους κατά 95%, μεταξύ 2012 και 2014, πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα καταστροφικό, από πολλές πλευρές. Πρώτον επειδή όσα περισσότερα «αγγούρια της θάλασσας» αλιεύονται, τόσο πιο σπάνια και πιο ακριβά γίνονται. Η μέση τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 17% σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2011 και 2016.

Ως τώρα, σχεδόν 40 δύτες έχουν πεθάνει στο Γιουκατάν στην προσπάθειά τους να μαζέψουν «αγγούρια της θάλασσας». Από τη μεγάλη ζήτηση έχει επηρεαστεί και το είδος των ψωλιάγκων, καθώς πλέον επτά είδη τους ταξινομούνται στον κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί ψωλιάγκοι αλλά η πλειονότητα των ψαράδων τους χρησιμοποιεί ως δόλωμα. Πηγή

This entry was posted in Ότι νάναι, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΕΡΙΕΡΓΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.