Η αλβανική κυβέρνηση αφαιρεί 10χλμ ακτογραμμής από την Χειμμάρα και τα προσαρτά στους Αγίους Σαράντα

Δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμής, σχεδόν 1200 εκτάρια βοσκοτόπων και 250 εκτάρια δάσους θα αφαιρεθούν από τη διοικητική επικράτεια του δήμου Χιμάρας και θα προσαρτηθούν στο δήμο Αγίων Σαράντα.

Η διόρθωση του χάρτη έχει ήδη αποφασιστεί μετά από σχετική υπουργική απόφαση, ενώ η υπόθεση αφορά λάθη που έγιναν κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης με τη δικαιολογία ότι η εν λόγω περιοχή δεν ήταν εφικτό να διοικηθεί από τον Δήμο της Χιμάρας, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, τα 10χλμ ακτογραμμής εκτείνονται στα όρια Αγίου Βασιλείου – Λουκόβου, άρα δυο χωριά του Δημου Χειμάρρας, Νίβιτσα και Άγιος Βασίλειος, με τη συγκεκριμένη απόφαση τους αποκόπτεται η πρόσβαση από το παραλιακό μέτωπο. Όπως ίσως γνωρίζετε, η παραλία της Κακομαίας (Νίβιτσα), η οποία έχει καταστεί μήλον της έριδος μεταξύ κατοίκων και καταπατητών, καθώς και η πανέμορφη παραλία της Κρόριζας (Άγιος Βασίλειος) ανήκουν πλέον διοικητικά στο Δήμο Αγίων Σαράντα. Κάποιοι θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή θα είναι πιο εύκολο να υφαρπαγεί η περιουσία από τους νόμιμους κατοίκους ελληνικής καταγωγής προς όφελος των καταπατητών (φίλων της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Εντι Ράμα).

Ο νόμος που ψηφίστηκε στις 5/7/2014 για τη διοικητική διαίρεση από το αλβανικό κοινοβούλιο απαιτούσε ρητά ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 (84 βουλευτές), πήρε τελικά 87 και είναι απαράδεκτο και ύποπτο να αλλάζει με υπουργική απόφαση. Μόλις δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση, ο Δήμος Χειμάρρας ή το δημοτικό συμβούλιο, αν δεν έχει δώσει ήδη τη συγκατάθεσή του, θα πρέπει να προσφύγει εναντίον της απόφασης στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εάν ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο δεν πράξουν το χρέος τους, ομάδα πολιτών θα προσφύγει με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Πηγή

This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s