ΣΕΑ: «Έντονη ανησυχία» για τα αιολικά πάρκα σε νησίδες της Δωδεκανήσου

Και τη συνέχιση της «διαδικασίας αδειοδότησης από το ΥΠΠΟΑ»

Την «έντονη ανησυχία του» για τη συνέχιση της «διαδικασίας αδειοδότησης από το ΥΠΠΟΑ» σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μικρές νησίδες της Δωδεκανήσου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

«Η βιομηχανική κλίμακα των αιτούμενων αιολικών πάρκων, που αυξάνει δραματικά και την κλίμακα των επεμβάσεων, θα οδηγήσει στη δραματική αλλοίωση και βλάβη του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στις νησίδες Λέβιθα, Κίναρο και Μεγάλο Λιάδι του πολυνήσου της Λέρου, Παχειά, Περγούσα και Κανδελιούσσα της μικρής πολυνησίας της Νισύρου και Οφιδούσσα, Κουνούπους, Σύρνα, Μεσονήσι και Πλακίδα του Δήμου Αστυπάλαιας με ορατό τον κίνδυνο βλάβης ή και καταστροφής των αρχαιοτήτων και των καταλοίπων πολιτιστικής κληρονομιάς», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.

Επίσης, ζητά «το θέμα να μην εισαχθεί στο ΚΑΣ πριν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και επιφανειακές έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών και η πλήρης αρχαιολογική τεκμηρίωση», επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος των απομακρυσμένων νησίδων προέχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο». 1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ε.Μ.). Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.