«Βλάχικο αλφάβητο» διανέμεται σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας

Με την υποστήριξη των «απανταχού Ρουμάνων» το ίδρυμα «Harriet Martineau» που έχει έδρα τα Τίρανα, δημοσίευσε το «αλφάβητο της αρμάνικης διαλέκτου»/ «ABC-darul dialectului aromân», όπως σημειώνει η ιστοσελίδα «Arumun».

Κατόπιν της δημοσίευσης του αλφάβητου αυτού, διανεμήθηκε σε βιβλιοθήκες και σε ορισμένες πόλεις της χώρας όπως είναι το Φίερ, το Μπετάτι, η Καβάγια, το Ελμπασάν, η Πρεμετή, η Κορυτσά, η Λούσνια, το Πόγκραδετς, ο Αυλώνας.

Όπως σημειώνεται το αλφάβητο της αρμάνικης διαλέκτου βρίσκεται ήδη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αλβανίας.

Το αλφάβητο διανεμήθηκε επίσης στις κοινότητες των Αρμάνων ως δώρο στο σύλλογο «NICA» στο Πόγκραδετς, στον πολιτιστικό σύλλογο Αρμάνων στο παράρτημα «Divjakë» της Αλβανίας, στο Ρουμανικό Κέντρο Πληροφοριών από την Κορυτσά, το ρουμανικό προξενείο στην Κορυτσά, στα παιδιά του χωριού Mekat 2 στον Αυλώνα, και στους Αρμάνους της Πρεμετής.

Διατίθεται πλέον αυτό το εγχειρίδιο σε πολλούς γνώστες και λάτρεις της αρμάνικης διαλέκτου και στα Τίρανα.

Η δημοσίευση του αρμάνικου αλφάβητου παρουσιάστηκε στο κοινό μέσω διαφήμισης στην τοπική τηλεόραση «Kombi» στο Φίερ επί 30 ημέρες από 12 φορές μεταξύ των ωρών7.15 και 22.15.

Η διαφήμιση θα συνεχίσει να μεταδίδεται στον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό «Τίρανα» κάθε μέρα στις 28 Ιανουαρίου για 60 συνεχόμενες ημέρες. Βαλκανικό Περισκόπιο

This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, Βλάχοι, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to «Βλάχικο αλφάβητο» διανέμεται σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας

  1. Ο/Η givrgos λέει:

    καλα εμεις αχρηστοι ειμαστε;;; ενας φιλολογος που να ξερει βλαχικα δεν υπαρχει;;;;!!!! και ακομα ψαχνουμε να βρουμε το αλφαβητο;;;; Γιατι δεν κανουμε ελληνικο αλφαβητο με καποια λατινικα γραμματα ;;; Δηλαδη πρεπει εδω να ερχονται αλλοι Γερμανοι,Ρουμανοι και να μας λενε οτι τους καταπιεζουμε;; Τι σκατα ας ενωθουν ολοι οι βλαχοι στην Ελλαδα και να φτιαξουν ενα αλφαβητο αντι να παιρνουμε ρουμανικα η γερμανικα αλφαβητα για την δικια μας γλωσσα! Το ιδιο ισχυει με τους Αρβανιτες Ελληνικο αλφαβητο με καποια λατινικα γραμματα η μετους Σλαβοφωνους ελληνικα γραμματα με καποια κυριλικα. στην τελικη ολα ελληνικα ειναι.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.