Η επέτειος του 1821

Είναι πασιφανές ότι το όλο εγχείρημα δεν θέλει να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Από την Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου

Μόλις ενάμισης μήνας υπολείπεται από την 25η Μαρτίου και δεν συμβαίνει τίποτε που να τιμά την Επανάσταση του 1821. Μάλλον υποτιμητικό είναι ό,τι προβάλλεται παρά τιμητικό.

Αρχικά διορίστηκε μια επιτροπή, της οποίας τέθηκε επικεφαλής όχι κάποιος επιστήμονας, κάποιος επιφανής ιστορικός, κάποιος άνθρωπος των γραμμάτων, κάποιος, τέλος πάντων, με ένα κύρος και πνευματικό βάρος, αλλά μια κοσμική κυρία, η οποία ουδεμία σχέση είχε με το θέμα. Στη συνέχεια έφτιαξαν ένα εντελώς αδιάφορο σήμα για το γεγονός, από το οποίο απουσίαζαν η σημαία, ο σταυρός και οτιδήποτε θύμιζε Ελληνική Επανάσταση.

Συγχρόνως, άρχισε και μια αρθρογραφία της κλειδαρότρυπας, που ανέλαβε να μας πληροφορήσει για διάφορα «πικάντικα» σχετικά με τους ήρωες της Επανάστασης, να μας δώσει μια νότα πιο ελαφριά γι’ αυτούς τους γενναίους άνδρες, να μη νομίζουμε, δηλαδή, ότι ήταν και τίποτε σπουδαίοι ανθρώποι. Ακολούθησαν παραιτήσεις μελών και ξεσηκωμός των Ελλήνων, που, ευτυχώς, ακόμα έχουν κάποια εθνικά αντανακλαστικά, και η αρθρογραφία αυτή σταμάτησε. Δεν σταμάτησε όμως ο εξευτελισμός της επετείου. Στην κορδέλα του σήματος που ανεμίζει πρόσθεσαν κάποια στιγμή και διάφορους σπουδαίους Ελληνες, αρχίζοντας από τον Περικλή, συνεχίζοντας με την Κάλλας και τον Παπανικολάου και καταλήγοντας στο σήμερα, με έμβλημα τον Αντετοκούνμπο (;;;;!!!!). Προφανώς για την επιτροπή χάθηκαν οι σύγχρονοι σπουδαίοι Ελληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος που σηματοδοτούν τη σύγχρονη Ελλάδα. Πιθανόν τα μέλη της επιτροπής να ψάχνουν τις αναφορές τους σε μπασκετμπολίστες του NBA για να προσδιοριστούν και να έκριναν ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και ο σύγχρονος Ελληνας. Ελειψαν, φαίνεται, οι δικοί μας ολυμπιονίκες, αν έπρεπε τελικά να διαλέξουμε κάποιον αθλητή, που ανέβασαν την ελληνική σημαία στο υψηλότερο βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Απτόητη η επιτροπή, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις εθνομηδενιστικές φιλοδοξίες της, πουλά και κάτι κακόγουστα σουβενίρ, κάτι παγούρια με τσαρούχια, μολύβια με φούντες, κούπες, σχολικές τσάντες και ένα σωρό άλλα χαρτικά, θεωρώντας προφανώς ότι η Επανάσταση είναι τουριστικό προϊόν, όπως τα μπιχλιμπίδια που πουλάνε τα τουριστικά καταστήματα στο Μοναστηράκι. Εξαιρώ τη σειρά νομισμάτων, που ωστόσο είναι πανάκριβη. Τέλος, η Επιτροπή 2021, μαζί με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ένα forum με τίτλο «Η Ελλάδα το 2040», στο οποίο θα συζητηθούν θέματα πολύ σχετικά με την Επανάσταση, όπως το περιβάλλον, o τουρισμός και η τεχνολογία.

Εν ολίγοις, είναι πασιφανές ότι το όλο εγχείρημα δεν θέλει να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, δεν θέλει να αφήσει κανένα αποτύπωμά της στη συνείδηση των Ελλήνων. Θέλει ακριβώς το αντίθετο. Να την ξεχάσουμε. Κι έτσι αποκομμένοι από την ένδοξη Ιστορία μας, να παραδώσουμε ευκολότερα ό,τι απέμεινε από τα πάτρια εδάφη και τον Ελληνισμό.

Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle Πηγή

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Η επέτειος του 1821

 1. Ο/Η ria λέει:

  σιγά μη θεωρούσαν νεοέλληνα την αρβελέρ, αυτήν την ξέρουμε λίγοι, τον ατεντοκάτι, δεν μπορώ να το πω, τον ξέρει όλη η ελλάδα, εκτός από μένα μάλλον!

 2. Ο/Η Δημήτριος Αναστασιάδης λέει:

  Ορθότατα όλα. Άς όψονται όμως αύτοί πού έπέλεξαν αύτή τήν κυρία ώς πρόεδρο! Άλλά θά τό πληρώσουν, οί έκλογές είναι κοντά!…

 3. Ο/Η Δημήτριος Αναστασιάδης λέει:

  Όρθότατα ΄όσα άναφέρονται! Άς όψονται όμως αύτοί πού έπέλεξαν ώς πρόεδρο τήν κυρία … παραλού – πού δέν είναι τίποτε ΄άλλο Άλλά θά τό πληρώσουν τό σφάλμα τους, οί έκλογές δέν είναι μακρυά.

 4. Ο/Η Δημήτριος Αναστασιάδης λέει:

  Όρθότατα όσα παρατίθενται! Άς όψονται όμως έκείνοι πού τήν έπέλεξαν ώς πρόεδρο. Θά τό πληρώσουν ώστόσο, οί έκλογές δέν είναι μακρυά.

 5. Ο/Η Δημήτριος Αναστασιάδης λέει:

  Όρθότατα όσα άναφέρονται! Άς όψονται όμως οί έπιλέξαντες τήν παραλού – καί τίποτε άλλο – κυρία. Όμως σίγουρα θά τό πληρώσουν. Οί έκλογές δέν είναι μακρυά.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.