Η είσοδος μουσουλμάνων στα ΑΕΙ με ποσόστωση – Ο Ιλχάν και ο διπλασιασμός

Γράφει ο Κώστας Καραϊσκος

Η πρόσφατη ειδησεογραφία με αναφορές στην ποσόστωση των μουσουλμανοπαίδων για τα ελληνικά ΑΕΙ, στην υπουργό Νίκη Κεραμέως και στον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα που μένει στα αζήτητα, με τη γνωστή παρακμιακή λογική που επικρατεί στη χώρα μας: “μη τα σκαλίζεις”. Ας το σκαλίσουμε λοιπόν. Ήταν το μακρυνό 1995, όταν το υπουργείο Παιδείας υπό τον αλήστου μνήμης Γιώργο Παπανδρέου ανακοίνωνε μια “θετική διάκριση” στον εκπαιδευτικό χώρο: την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή στα ελληνικά Πανεπιστήμια των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Στο εξής, βάσει του νομοθετήματος αυτού (2341/1995) και των υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν, ένα ποσοστό 0,5% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων θα προερχόταν από τα παιδιά της μειονότητας που αποφοιτούσαν από τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Η πρωτοβουλία είχε μία κάποια λογική βάση και έναν προφανή μα ανομολόγητο στόχο.

Στο σκεπτικό του νομοθέτη αναφέρονταν οι συνθήκες ανισότητας υπό τις οποίες διεξάγονταν οι πανελλήνιες εξετάσεις, αφού τα παιδιά της μειονότητας υστερούσαν σε γνώση της ελληνικής, που δεν την είχαν ως μητρική γλώσσα αλλά και δεν την είχαν διδαχθεί επαρκώς ούτε στην διάρκεια της εκπαίδευσης που έλαβαν. Η …άλλη σκοπιμότητα ήταν να στρέψει προς τα εγχώρια σχολεία και πανεπιστήμια τα παιδιά που μη έχοντας άλλη δυνατότητα ακολουθούσαν την μειονοτική εκπαίδευση και έπειτα πήγαιναν για σπουδές στην Τουρκία. Πολλά μάλιστα πήγαιναν και από τα γυμνασιακά τους χρόνια σε σχολεία της γείτονος, για καλύτερη προετοιμασία εν όψει των μελλοντικών σπουδών τους. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΘΡΑΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.