Μυστηριώδες non paper για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια κυκλοφόρησε σε ΜΜΕ – Μπαράζ διαψεύσεων

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες ένα έγγραφο που φέρεται να εστάλη από την κυβέρνηση της Σλοβενίας και προτείνει επαναχάραξη των Βαλκανικών συνόρων.

Ένα non paper «φάντασμα» που προτείνει αλλαγές των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια προκάλεσε πολιτική καταιγίδα στην περιοχή και στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.
Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση, είναι πως ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν γνώριζαν για το έγγραφο, το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του, σύμφωνα με τον ιστότοπο euroactiv.com.

Την Πέμπτη, ερευνητικός ιστότοπος με έδρα τη Λιουμπλιάνα, ονόματι necenzurirano.si φέρεται να δημοσίευσε το έγγραφο που έχει ως συντάκτη τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα ή κάποιον από τον στενό του κύκλο.

Τι προτείνει το non paper

Σύμφωνα με το non paper προτείνονται αλλαγές στα σύνορα για την αντιμετώπιση των παρατεταμένων προβλημάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία ενώ φέρεται να τιτλοφορείται «Δυτικά Βαλκάνια – ένας δρόμος προς τα εμπρός».

Το ίδιο προτείνει «λύσεις» όπως η «ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας» και ως αντιστάθμιση, «ένωση ενός μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της Δημοκρατίας Σέρπσκα με τη Σερβία» ουσιαστικά επανασχεδιάζοντας τα σύνορα, Το κροατικό ζήτημα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη φέρεται να λύνεται από τα κυρίως κροατικά καντόνια της που τα θέλει να εντάσσονται στην Κροατία, ή δίνοντάς τους ένα ειδικό καθεστώς «σύμφωνα με το μοντέλο του Νότιου Τιρόλου», την κυρίως γερμανόφωνη αυτόνομη επαρχία στη βόρεια Ιταλία. Το ίδιο καθεστώς προτείνεται για το σερβικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Γιάνσα αρνήθηκε πως συνέταξε το έγγραφο και το γραφείο του δήλωσε ότι «δεν σχολιάζει περαιτέρω» το θέμα.

Πάντως, τα βοσνιακά μέσα ενημέρωσης ήταν τα πρώτα που ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο Γιάνσα είχε παραδώσει το έγγραφο με τις κατευθυντήριες γραμμές για την «τελική αποσύνθεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας» στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Διαψεύσεις από ΕΕ – Αινιγματική δήλωση από το γραφείο Μισέλ

Σε αίτημα του ίδιου μέσου για επιβεβαίωση ή άρνηση ότι το έγγραφο παραλήφθηκε από το γραφείο του Μισέλ, είτε μέσω επίσημων είτε ανεπίσημων διαύλων, ο εκπρόσωπός του ανέφερε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διπλωματική της υπηρεσία (EEAS) την ίδια ώρα υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν για το έγγραφο για τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Η EEAS δεν έχει λάβει, δεν έχει επίγνωση του περιεχομένου του πέρα ​​από αυτό που αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο στο euroactiv.

Οι Βρυξέλλες και ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχουν επανειλημμένα τονίσει την επιθυμία της ΕΕ να δει μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις από αξιωματούχους της Βοσνίας που θα «επιτρέψουν στη χώρα να προχωρήσει στην ΕΕ».
Σημειώνεται πάντως, πως πέντε διπλωμάτες της ΕΕ με τους οποίους επικοινώνησε το μέσο, δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν επίσημα για το έγγραφο καθώς «δεν έχει διακινηθεί μέσω των επίσημων καναλιών». Πηγή

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.