Εικόνες εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας – Διαμαρτύρονται και οι Τούρκοι (Εικόνες)

Αγία Σοφία

Γράφει η Μαρία Θερμού

Φυσικά και ήταν αναμενόμενο. Μετά την μετατροπή της από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τζαμί, η Αγία Σοφία όχι μόνον δεν διατηρείται στην πρότερη κατάσταση, αλλά η εγκατάλειψή της είναι πλέον οφθαλμοφανής.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι επισκέπτες διαπιστώνουν τα κακώς κείμενα: Καλώδια που κρέμονται ελεύθερα στο χώρο –ένα από αυτά πάνω από την κεντρική πύλη- σκόνη τόση, που αποδεικνύει έλλειψη καθαριότητας για μήνες και παπουτσοθήκες, όπου υποχρεωτικά βάζουν τα παπούτσια τους οι πιστοί μέσα στη βρώμα…

Οι πληροφορίες έρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες για του λόγου το ασφαλές. Όπως αυτή που δείχνει τα πόμολα της κεντρικής θύρας με φθορές που είναι ολοφάνερο ότι είναι εντελώς πρόσφατες κι εκείνες τις πρόχειρες οδηγίες προς τους επισκέπτες, γραμμένες σε χαρτί Α4.

Άλλοι πάλι εντοπίζουν θρησκευτικές αφίσες που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε αρχαίες κολώνες του ναού, φθορές στα περίφημα μάρμαρα από σύγχρονες εγκαταστάσεις μηχανημάτων, σκούπες και φαράσια παρατημένα μέσα στο κτήριο, μαζί με τον κάδο για τα απορρίμματα, πλαστικά σκαμνιά και αναπηρικά καροτσάκια σε κοινή θέα.

Εικόνες εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας σήμερα

«Αντί να το κάνετε το πιο όμορφο τζαμί στον κόσμο, συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται για τζαμί δεύτερης κατηγορίας», λέει ένας από τους χρήστες των social media, προφανώς μουσουλμάνος.

Βεβαίως ας ειπωθεί και αυτό έχουμε άγνοια σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτή τη στιγμή γενικώς τα τζαμιά στην Τουρκία, μπορεί δηλαδή αυτή να είναι μία συνηθισμένη εικόνα, όπως αφήνει να υπαινιχθεί ο συγκεκριμένος τούρκος πολίτης. Αυτές οι εικόνες όμως δεν μπορεί προκαλούν μόνον θλίψη στη Δύση, η οποία οφείλει να αντιδράσει και με θυμό.

Εικόνες εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας σήμερα

Θύμα στα χέρια του Ερντογάν η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τις 10 Ιουλίου του 2020 σε τζαμί, στο πλαίσιο της επίδειξης ισχύος προς το εξωτερικό αλλά κυρίως ως εγχώριο «δώρο», προκειμένου οι πολίτες να ξεχάσουν τα άλλα προβλήματά τους. Πράγμα που ίσως έγινε για λίγο, με τη φιέστα που είχε οργανωθεί, δύο εβδομάδες μετά, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή παρουσία και του ίδιου. Μια ανιστόρητη και απεχθής για τον σύγχρονο κόσμο, πράξη του τούρκου σουλτάνου, που θα πρέπει να επισημανθεί, ότι δεν αντιμετωπίσθηκε με την δέουσα αυστηρότητα από την Δύση. Ιδού όμως τα αποτελέσματα. Και βρισκόμαστε μόνον στην αρχή…

Εικόνες εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας σήμερα
Εικόνες εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας σήμερα
Εικόνες εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας σήμερα
Εικόνες εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας σήμερα

Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.