“Ισλαμική Αστυνομία” εν δράσει στα γκέτο της Αθήνας

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Τον Ιούνιο 2017 είχαμε δημοσιεύσει το παρακάτω ρεπορτάζ, που τότε αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει υπερβολικό, αν όχι ξενοφοβικό. Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο 2017, η Ελληνική Αστυνομία είχε συλλάβει στην περιοχή του Κολιάτσου ομάδα μεταναστών από το Μπαγκλαντές, η οποία ασκούσε τον ρόλο που περιγράφαμε στο ρεπορτάζ: της “ισλαμικής αστυνομίας” ή “αστυνομίας της Σαρία”. Αυτή που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο από σημερινό (Σάββατο 17-7-21) ρεπορτάζ της εφημερίδα “Τα Νέα¨.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μία νεαρή μουσουλμάνα ξυλοκοπήθηκε στην πλατεία Βάθης, από μέλη της αυτοαποκαλούμενης “αστυνομίας υπεράσπισης της Σαρία”, η οποία έχει ως κέντρο δράσης της την Ομόνοια. Ορισμένοι ιστότοποι μιλούν για γεγονότα «που πρώτη φορά συμβαίνουν στην Ελλάδα», αλλά, όπως είχαμε σε ανύποπτο χρόνο περιγράψει, τέτοια περιστατικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν Παραθέτουμε, λοιπόν, αυτούσιο εκείνο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:

Σωκράτους και Ευριπίδου γωνία

Η διαπερατότητα των χωρών και των συνόρων είναι εμφανής, όταν διασχίζει κανείς το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τον Βοτανικό, την Κυψέλη και άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Εκεί συγκεντρώνεται ο πυκνός μεταναστευτικός πληθυσμός –μόνιμος και παράνομος– από δεκάδες χώρες, συνδιαμορφώνοντας ένα πολύχρωμο όσο και πολύπλοκο μωσαϊκό. Κάποιοι έχουν ριζώσει, χτίζοντας τα νοικοκυριά και τις μικροεπιχειρήσεις τους. Άλλοι, παγιδευμένοι στο κενό μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, στριμώχνονται στις πλατείες και στα πάρκα στο κέντρο της Αθήνας, αδυνατώντας να βρουν δουλειά ή στέγαση.

Εναντίον όλων αυτών, όμως, στρέφεται ένα περίεργο φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας και περιγράφεται με τη λέξη mutaween (μουταβίν). Στα αραβικά σημαίνει εθελοντής, αλλά στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται για να περιγράψει την άτυπη “ισλαμική αστυνομία”, αυτή που σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες περιπολεί και επιβάλλει την τήρηση των θρησκευτικών νόμων. Αν και στην Ευρώπη δεν αναγνωρίζεται και ούτε επιτρέπεται καμία θρησκευτική αστυνομία, οποιασδήποτε θρησκείας, κάτι τέτοιο φαίνεται να λειτουργεί υπόγεια και να χάνεται μέσα στα γκέτο της Αθήνας. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.