Έργα και ημέρες του απόστολου της “Ανοικτής Κοινωνίας” Σόρος στα Βαλκάνια

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι δύο κορυφαίοι του πλούτου, ο Τζορτζ Σόρος και ο Μπιλ Γκέιτς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν ασθένειες στον Τρίτο Κόσμο, χρηματοδοτώντας σχετικά προγράμματα. Ο “βασιλιάς” των χρηματαγορών και ο “βασιλιάς” της πληροφορικής δεν είναι μόνο “βασιλιάδες” στον τομέα τους. Είναι και εξόχως αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην παγκόσμια δημόσια σφαίρα, αν και σ’ αυτό το επίπεδο ο Σόρος κατέχει –κι όχι αδίκως– αναμφισβήτητα το πρωτείο.

Ο Σόρος ζει παντού και πουθενά, υιοθετώντας και στη ζωή του την “Ανοικτή Κοινωνία”. Αυτό είναι και το όνομα του ιδρύματος, μέσω του οποίου χρηματοδοτεί αφειδώς ΜΚΟ, πανεπιστήμια, κόμματα, think tanks και όχι μόνο ανά τον κόσμο. Το ενδιαφέρον του, όμως, στρέφεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Αυτό μάλλον οφείλεται στην ιδεολογική-πολιτική αποστολή του.

Ο Σόρος διαθέτει ιδιόκτητα οικήματα σε πολλά μέρη του πλανήτη, ενώ ταξιδεύει συχνά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, στην Ευρώπη. Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μέσα του συνεχίζει να νιώθει Ευρωπαίος. Αγαπάει το Παρίσι και διαλέγει πάντα το ξενοδοχείο Μπρίστολ, μία ανάσα μακριά από τα Ηλύσια Πεδία. Είναι, άλλωστε, στενός φίλος με τον Μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, το βλέμμα του παραμένει στυλωμένο, εδώ και δεκαετίες στη Χερσόνησο του Αίμου.

Ο παρασκηνιακός ρόλος του στην πολιτική σκηνή των βαλκανικών χωρών έχει θρέψει σενάρια γύρω από τη δράση του Οι εμπορικές και “φιλανθρωπικές” δραστηριότητές του, άλλωστε, είναι μυστικές, επιφανειακά αντιφατικές, αλλά ουσιαστικά συγκλίνουσες. Για την ακρίβεια, ο 90χρονος “κροίσος”, που προτιμά πλέον να τον αποκαλούν “φιλάνθρωπο” παρά επενδυτή, βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε σύγχρονη θεωρία συνωμοσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αν και ουγγρικής καταγωγής και εβραίος στο θρήσκευμα, έχει κηρυχθεί persona non grata στην Ουγγαρία και δεν είναι αγαπητός στο Ισραήλ, εξαιτίας της δράσης των ΜΚΟ που χρηματοδοτεί και όχι μόνο. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΣΚΟΠΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.