Χαρτζιλίκι 13 ευρώ στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό

Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, από τα 650 στα 663 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που απέχει βέβαια πολύ από τα 751 ευρώ. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για πάγωμα του κατώτατου μισθού, αν και στην τοποθέτησή του στην στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλησε να το εμφανίσει ότι ήταν αύξηση (παρά τις εισηγήσεις τους) και ότι συμβολίζει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Αν και προσπάθησε να το εμφανίσει ως συνέπεια της ύφεσης και της μείωσης του ΑΕΠ, εντούτοις δεν ανέφερε οτιδήποτε για την προοπτική ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, παρότι έδωσε μία εξωραϊσμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, «με όλους τους δείκτες της οικονομίας να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά», όπως επεσήμανε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Όπως ξέρετε στον σχετικό διάλογο που προηγήθηκε, οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία. Και πράγματι –όπως όλοι γνωρίζουμε– το ΑΕΠ. πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8%, κατά συνέπεια οι συνθήκες αυτές ισχύουν. Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά».

Συμβολική η αύξηση

Φυσικά αναγνώρισε ότι «Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων». Σημείωσε ακόμη ότι έρχεται σε συνέχεια «Ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών, που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων». Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.