Πώς οι Τούρκοι μετονόμασαν το Αιγαίο σε “Θάλασσα των Νησιών”!

Γράφει ο Ηρακλής Καλογεράκης

Σε συνέδριο που διοργάνωσε τουρκικό πανεπιστήμιο στις 9 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαμπαντσί της Σμύρνης με τίτλο “Θάλασσα των νήσων και οι σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα”, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ένα μήνυμα γεμάτο προκλητικές εκφράσεις. Με βιντεοσκοπημένη ομιλία αναφέρθηκε για δεύτερη φορά στην αυθαίρετη “μετονομασία” του Αιγαίου πελάγους σε “Θάλασσα των Νήσων” (Adalar Denizi). Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Βλέπουμε πως οι γείτονές μας στο πλαίσιο των νεοθωμανικών τους σχεδιασμών προβάλουν την περυσινή πρόταση του εν αποστρατεία υποναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (Mavi Vatan) και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Να θυμίσουμε πως ο Γιαϊτζί, σαν επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, τον περασμένο Ιούλιο, έθεσε ευθαρσώς θέμα μετονομασίας του Αιγαίου Πελάγους σε “Θάλασσα των Νήσων” (Islands Sea) ή σε “Βόρεια Μεσόγειος” (Northern Mediterranean), με την δικαιολογία πως «η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη “Αιγαίο” επειδή έχει ελληνική ρίζα».

Έκτοτε, ο Γιαϊτζί, σε αναλύσεις και παρουσιάσεις αποκαλεί το Αιγαίο “Θάλασσα των Νήσων”, δηλαδή το λέει εμμέσως Αρχιπέλαγος. Την μετονομασία αυτή την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα, όχι μόνο γιατί επιχειρείται αυθαίρετη μετονομασία μίας ιστορικής θάλασσας, ούτε μόνο επειδή απαξιώνει την ελληνική μυθολογία που διδάσκεται σε αρκετές δυτικές χώρες. Είναι ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει πως το Αιγαίο είναι Αρχιπέλαγος. Είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός με πολλές συστάδες (Σποράδες, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και μεμονωμένα νησιά. Είναι γεμάτο με νησιά, νησίδες, νησίδια και βράχια.

Πως ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος

Από την εποχή του Ανώτερου Καινοζωικού, δηλαδή των τελευταίων 23 εκατομμυρίων χρόνων περίπου και την εποχή των παγετώνων, Ευρώπη, Αφρική και Ασία ήταν ενωμένες. Στη Μεσόγειο υπήρχαν δύο ξεχωριστές λιμνοθάλασσες. Το μέρος που δεν καλυπτόταν από πάγους αποτελούσε την χώρα της Αιγηίδος που περιελάμβανε τη σημερινή Ελλάδα και μέρος της Μικράς Ασίας. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s