Τουρκία: Αλλάζουν οι «κακοί» στα προπαγανδιστικά σήριαλ

Μαντέψτε ποιοι είναι οι νέοι εχθροί.

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο θέλουν να σταματήσουν οι «κακοί» του δημοφιλέστερου Τουρκικού σίριαλ.

Στην γειτονική Τουρκία το κράτος όχι μόνο δεν δρα αντεθνικά, όχι μόνο δεν προσπαθεί να σπιλώσει την μνήμη των εθνικών ηρώων του, όχι μόνο χρηματοδοτεί παραγωγές που κάνουν περήφανους τους πολίτες του αλλά κυριολεκτικά υπάρχει τμήμα των μυστικών του υπηρεσιών (ΜΙΤ) που ασχολείται με την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών.

Η σειρά “Teşkilat” (Ο Οργανισμός) ή ” Τhe Shadow Team” όπως λανσάρεται διεθνώς, η οποία μπήκε στην δεύτερη σεζόν της, είναι μια εξ ‘αυτών μιας και η ΜΙΤ όχι μόνο συμμετέχει στον προϋπολογισμό της παραγωγής αλλά… βοηθάει και με το σενάριο. Συμβουλευτικά, πάντα.

Όπως μεταδίδει το Nordic Monitor, η σειρά που αφηγείται τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανδρών και γυναικών της ΜΙΤ που σκηνοθέτησαν τους θανάτους τους σε αεροπορικό δυστύχημα προκειμένου να δρουν ανενόχλητοι από τις διεθνείς/εχθρικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα της μητέρας πατρίδας, εξ’ ου και το όνομα “Ο Οργανισμός”. Αφού διένυσε την πρώτη της άκρως επιτυχημένη σεζόν στην οποία οι κακοί που επιβουλεύονταν την ασφάλεια της Τουρκιάς ήταν τρομοκράτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπήκε στην δεύτερη της σεζόν έχοντας κάποιες… σεναριακές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σεζόν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ βρίσκονταν σε τεταμένο σημείο. Οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών εργάζονταν υπονομεύοντας η μια την άλλη. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους τηλεοπτικούς παραγωγούς της σειράς προκειμένου να αποδοθεί στο γυαλί ο πόλεμος προπαγάνδας που διεξήγαγαν καθημερινά οι τηλεοπτικοί σταθμοί “του εχθρού”. Την εμφάνιση τους έκαναν με… ιδιαίτερο τρόπο και γνωστές προσωπικότητες της πραγματικής ζωής που υποδύθηκαν διάσημοι ηθοποιοί της χώρας. Για παράδειγμα, ο Τούρκος ηθοποιός Μεχμέτ Ούστα (Mehmet Usta), που ήταν και ο κύριος κακός στην πρώτη σεζόν, υποδύθηκε τον πρώην ηγέτη της Φατάχ και σύμβουλο της κυρίαρχης οικογένειας των Εμιράτων Μοχάμαντ Γιουσούφ Νταχλάν. Το όνομά του στη σειρά, Ζαέντ Φαντί (Zayed Fadi), ήταν ένας συνδυασμός του ψευδωνύμου του Νταχλάν, “Αμπού Φαντί” (Abu Fadi), και του ονόματος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλά μπιν Ζαέντ (Abdullah bin Zayed), του προσώπου που συγκέντρωσε επάνω του τα πυρά της τουρκικής προπαγανδιστικής μηχανής.

Όμως, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ αντικατοπτρίστηκε αρχικά στα μέσα ενημέρωσης. Η Άγκυρα “συνέστησε” στα τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και έχουν την έδρα τους στην Τουρκία να είναι λιγάκι πιο “φιλικά” με τα καθεστώτα των χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου στις εκπομπές τους.

Στη συνέχεια, ο κακός στου “Οργανισμού” Ζαέντ Φαντί σκοτώθηκε στο τέλος της πρώτης σεζόν. Από τη μεριά τους, τα ΗΑΕ “εξαφάνισαν” την διαδικτυακή παρουσία του Σεντάτ Πεκέρ (Sedat Peker), πρώην κολλητού και συνεταίρου του κυρίου Ερντογάν και συμπτωματικά νυν ηγέτη της μαφίας, ο οποίος ζει (;) στα Εμιράτα και τους τελευταίους μήνες πριν την διαδικτυακή του εξαφάνιση είχε κάνει συνήθεια να δημοσιεύει βίντεο στο YouTube που αποκαλύπταν ή απειλούσαν πως θα αποκάλυπταν εγκλήματα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Την περασμένη Κυριακή, προβλήθηκε από τον Τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΤRT1 το πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου του “Οργανισμού”. Η σεναριακή στροφή προς την δύση είναι κάτι παραπάνω από σαφής. Το σενάριο επικεντρώνεται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, την Ελληνική Λίμνη. Οι αναφερόμενες ως “ξένες δυνάμεις” στοχεύουν στην εγχώρια παραγωγή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της Τουρκίας επιδιώκοντας να την αποτρέψουν από το να κάνει γεωτρήσεις. Δεν λείπουν και οι “προδότες” και “αντιφρονούντες” φυσικά οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους.

Στο πρώτο επεισόδιο, ένας πράκτορας μιας “ξένης δύναμης” που μιλούσε τουρκικά με αμερικανική προφορά σαμποτάρισε ένα από τα γνώριμα σε εμάς γεωτρύπανα, το Fatih, το οποίο όμως για κάποιον λόγο που δεν ξέρουμε, για την σειρά πήρε το όνομα του Mavi Vatan, χαρίζοντας μας ένα ίσως προφητικό πλάνο.

Οι πράκτορες της σειράς, υπο μορφήν κηρύγματος διευκρίνισαν στο κοινό πως “μετά το Ιράκ, την Λιβύη και την Βόρειο Αφρική ήταν σειρά τώρα της Τουρκίας να βιώσει χαοτικές αναταραχές”. Μάλιστα, ανέφεραν πως “οι ‘ξένες δυνάμεις’ θα προσπαθήσουν να διαμελίσουν την Τουρκία με το πρόσχημα του εκδημοκρατισμού και της ελευθερίας”.

Σαν να γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάνε, οι σεναριογράφοι-πράκτορες της ΜΙΤ -δια των ηθοποιών της σειράς- προειδοποιούν τους θεατές πως “τρομοκρατικοί οργανισμοί που υπονομεύουν την Τουρκία δρουν με την βοήθεια διαφόρων ‘think tank’ εντός της χώρας”.

“Ο Οργανισμός” είναι αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη τηλεοπτική παραγωγή στην Τουρκία, η οποία μάλιστα δε αποκλείεται να προβληθεί και διεθνώς. Η σειρά παρουσιάζει το τουρκικό κράτος ως κραταιό, πανίσχυρο και την Τουρκία ως μια σημαντική υπερδύναμη της περιοχής η οποία όχι μόνο μπορεί να υπερασπίσει το συμφέρον της αλλά και να το επιβάλει.

Βέβαια η Τουρκία δεν έχει σημαντικούς ογκόλιθους της τέχνης, της αλληλεγγύης και της προόδου για να της ανατάξουν το ηθικό όπως εμείς… Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.