Τατόι: Επιλογή 10.000 αντικειμένων που θα εκτεθούν στα ανάκτορα – Τι θα γίνει στο κτήριο προσωπικού

Η εικόνα στο Τατόι σήμερα / Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ

Με την καταστροφική φωτιά να έχει αφήσει σαφή σημάδια στο Τατόι, εκκινούν με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2025 οι εργασίες αποκατάστασης των 50.000 αντικειμένων της πρώην βασιλικής οικογένειας, καθώς και η προετοιμασία των 10.000 εξ αυτών που θα εκτεθούν στα ανάκτορα και σε παρακείμενα κτίρια.

Καθώς περιμένουμε ανακοινώσεις από τον Σεπτέμβριο για το γραφείο που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης αναδάσωσης και τις ημερομηνίες έναρξης των διαδικασιών, στο κτήμα Τατοΐου ξεκινά μια διαδικασία με χαρακτηριστικά μαραθωνίου και με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, ξεκινά η συντήρηση περίπου 50.000 αντικειμένων που προέρχονται από τα θερινά ανάκτορα, το βουστάσιο και τον στάβλο στο Τατόι. Εξαιρείται μόνο το υλικό από χαρτί. Για τον λόγο αυτό θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις 42 μηνών που καλύπτουν ειδικότητες όπως συντηρητές υφάσματος, ξύλου, μικροτεχνίας έργων ζωγραφικής, με συνολικό προϋπολογισμό για αυτό το έργο 2.240.000 ευρώ και λήξη εργασιών τον Ιούνιο του 2025.

Ενα έργο-μαμούθ, με ολοκλήρωση το 2025

Στο πρώτο στάδιο του έργου θα εκκενωθούν οι χώροι προσωρινής αποθήκευσης για να πραγματοποιηθούν εργασίες σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη «Μεθοδολογία απομάκρυνσης, καταγραφής, προστασίας και συστηματικής αποθήκευσης των κινητών αντικειμένων από χώρους προσωρινής τοποθέτησης στο κτήμα του Τατοΐου». Προβλέπεται η αγορά μικρού φορτηγού για τις μεταφορές εντός του χώρου του Τατοΐου.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης επιλεγμένων αντικειμένων από το ανάκτορο, τον στάβλο και το βουστάσιο στα εργαστήρια της Υπηρεσίας στο Τατόι. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των αντικειμένων από κτίρια του ιστορικού πυρήνα του κτήματος, την αποσυσκευασία, τον έλεγχο, την καταγραφή και την τεκμηρίωση των αντικειμένων, για να γίνουν σωστικές παρεμβάσεις συντήρησης, όπου κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, όλα τα δελτία και το φωτογραφικό υλικό θα καταχωριστούν στη βάση δεδομένων κινητών αντικειμένων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

Τα 10.000 αντικείμενα που θα εκτίθενται στο κοινό

Με δεύτερη απόφαση, εγκρίθηκε η εκκίνηση των εργασιών για την συντήρηση των 10.000 αντικειμένων που θα επιλεγούν με βάση τη μουσειολογική μελέτη για να εκτεθούν στο ανάκτορο και παρακείμενα κτίρια που θα λειτουργήσουν ως εκθεσιακοί χώροι.

Ειδικότερα: Στην πρώτη φάση του έργου θα πραγματοποιηθεί καταγραφή και αξιολόγηση κάθε αντικειμένου και στη δεύτερη φάση του έργου θα υλοποιηθούν οι εργασίες συντήρησης, που θα πραγματοποιηθούν μέσω ανάθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες. Το κόστος αυτού του έργου ανέρχεται σε 810.000 ευρώ και έχει ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2025.

Το κτίριο Προσωπικού θα γίνει ξενοδοχείο;

Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου Προσωπικού, το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές αφού πέρασε από μέσα η φωτιά. Η απόφαση προβλέπει πλήρη αποτύπωση του κτιρίου με τοπογραφικό όργανο και drone και παραγωγή σχεδίων σε ψηφιακή μορφή, αρχιτεκτονική μελέτη τεκμηρίωσης αποκατάστασης του κτιρίου, στατική μελέτη, έλεγχο στατικής επάρκειας και ενισχύσεων με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης.

Στη σχετική απόφαση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτίριο φαίνεται ότι προορίζεται για να γίνει ξενοδοχείο, αφού διαβάζουμε ότι προβλέπονται «μελέτες Η/Μ (ύδρευση, αποχέτευση, πυροπροστασία, ενεργειακής απόδοσης – θέρμανση, κλιματισμός) για την αποκατάσταση του κτηρίου ως ξενοδοχείου με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση». Πηγή: iefimerida.gr

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.