Η Ελλάδα έχει λύσεις απέναντι στην Τουρκία, αρκεί να θέλει…

Γράφει ο Κώστας Γρίβας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τουρκική επιθετικότητα αντιπροσωπεύει μία δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει προσφέρει και ευκαιρίες. Πέρα από όσα κάνει η Αθήνα, κανείς δεν θέλει μία υπερβολικά ισχυρή Τουρκία. Γι’ αυτό και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συμμαχίες και συνεργασίες προς όλες τις κατευθύνσεις και σχεδόν με όλους τους δρώντες, ακόμα και με αυτούς που έχουν επιλέξει να είναι σήμερα φιλότουρκοι. Αυτό, άλλωστε, έχει ήδη φανεί.

Για να μπορέσεις να κάνεις συμμαχίες και συνεργασίες, όμως, πρέπει πρωτίστως να υπάρχεις. Κανείς δεν πρόκειται να συμμαχήσει με ένα γεωπολιτικό φάντασμα που δεν θέλει συμμάχους, αλλά προστάτες. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι πρέπει να οικοδομήσεις τη γεωπολιτική σου ταυτότητα. Προϋπόθεση για όλα είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής μας αποτροπής.

Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Εκτός από τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει ήδη δρομολογήσει η Αθήνα, πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη στρατιωτική τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία. Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη είναι μία υποκρατική οργάνωση με πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Τους βοηθάει το Ιράν, βέβαια, αλλά κι αυτό δεν είναι τεχνολογική υπερδύναμη. Όταν, λοιπόν, οι Χούτι έχουν ικανότητες στρατηγικής προβολής ισχύος και εμείς ακόμα συζητάμε αν μπορούμε να φτιάξουμε πέντε οπλικά συστήματα, τότε τι να πεις.

Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης επανάστασης στις στρατιωτικές υποθέσεις. Έχει πολλές συνιστώσες, γεωπολιτικές και τεχνολογικές. Ένα κομμάτι αυτής της επανάστασης είναι η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση: Η τεχνολογία στους αισθητήρες, στους πυραυλοκινητήρες, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε πολλά άλλα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά τον συσχετισμό δυνάμεων στο επίπεδο των οπλικών συστημάτων. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.