Άρση της αναστολής των υγειονομικών τώρα!

Εκτός μάχης τέθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιες μονάδες υγείας, που δεν εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19 εντός της διορίας που τους έθεσε το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Περίπου 6.500-7.000 υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή εργασίας και πλέον απουσιάζουν αναγκαστικά από τις θέσεις τους, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος υγείας σε μια στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση και η μετάλλαξη Όμικρον «θερίζει» την Πατρίδα μας.

Οι υγειονομικοί σε αναστολή, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα η ελληνική κοινωνία αποκαλούσε ήρωες και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, έβγαινε στα μπαλκόνια και τους χειροκροτούσε. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επί ενάμιση χρόνο έδωσαν χωρίς φόβο, αλλά με πάθος τη μάχη για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας των συνανθρώπων μας κατά της COVID-19, σώζοντας χιλιάδες Έλληνες από τον θάνατο, πολλές φορές υπερβάλλοντας εαυτόν και έχοντας στη διάθεσή τους πενιχρά μέσα.

Από 1η Σεπτεμβρίου, οι άλλοτε ήρωες θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και βρέθηκαν αδικαιολόγητα σε αναστολή εργασίας, ως μη εμβολιασμένοι, γεγονός που οδήγησε τους ίδιους και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα και να καταδικάζονται σε οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση.

Ταυτοχρόνως, η βίαιη έξοδος των υγειονομικών επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση στο ήδη πολύπαθο Ε.Σ.Υ., αφήνοντας χιλιάδες κενά, τα οποία είναι αδύνατον να καλυφθούν αποτελεσματικά από τον ιδιωτικό τομέα ή άλλους τρόπους και μάλιστα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων και εξουθένωσης του προσωπικού τους.

Οι εναπομείναντες υγειονομικοί επί 2 ολόκληρα σχεδόν χρόνια δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με ελάχιστα ρεπό, με περικοπή των κανονικών αδειών, με συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα από το ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα υλικοτεχνικά ή φαρμακευτικά εφόδια (φάρμακα, κλίνες ΜΕΘ, επαρκή μέσα προστασίας κ.α.) και έχουν ξεπεράσει το όριο της εργασιακής εξουθένωσης για να καλύπτουν κενά. Στην ουσία, περισσότερο στοχοποιήθηκαν παρά αναγνωρίστηκε η προσφορά τους από την ελληνική Πολιτεία.

Είναι επιτακτική ανάγκη, η απόφαση για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αναιρεθεί και να επανέλθουν άμεσα στα νοσοκομεία, με τους ίδιους όρους που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας από τον εμβολιασμό, δηλαδή με τη διενέργεια 2 rapid τεστ την εβδομάδα και να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Εξάλλου, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, τα εμβόλια προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό από τη σοβαρή νόσο της COVID-19 και τον θάνατο, αλλά παραμένει υπαρκτή αν και χαμηλότερη η πιθανότητα απλής νόσησης, ενώ και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Εν ολίγοις, ο υπερβολικός τονισμός ότι οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο και ο ισχυρισμός περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων», δεν ανταποκρίνονται στα επιστημονικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου για τη δημόσια υγεία που διανύουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, πρέπει να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εκτός, από την άρση της αναστολής εργασίας των χιλιάδων υγειονομικών, είναι αναγκαίο να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών-συμβασιούχων και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της και να σταματήσει να αντιμετωπίζει την πανδημία, με καθαρά επικοινωνιακούς όρους. H Eλλάδα έχει τους περισσότερους θανάτους από την COVID-19 στη Δύση αναλογικά με τον πληθυσμό της και μέσα σε 21 μήνες έχει χαθεί μια πόλη. Απαιτούνται άμεσες λύσεις, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς η εποχή της «ατομικής ευθύνης» και της «πανδημίας των ανεμβολίαστων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.