Ο αλγόριθμος ανίχνευσης ρητορικής μίσους του Facebook διαπίστωσε πως το 90% των θυμάτων είναι λευκοί άνδρες

Εντυπωσιακή ανατροπή των δεδομένων!

Απο: The Crew

Eντυπωσιακό ξεγύμνωμα στα στερεότυπα του δικαιωματισμού έκανε ο αλγόριθμος του Facebook.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το αγαπημένο και λατρεμένο κοινωνικό δίκτυο Facebook ανακοίνωσε πως θα αποσύρει τον αλγόριθμο ανίχνευσης ρητορικής μίσους “που δεν διακρίνει ράτσες” (race-blind) που υπάρχει στα συστήματα του για κάποιες “μικρές τροποποιήσεις”.

Το γιατί ο αλγόριθμος μπήκε για ‘ρεκτιφιέ’ το αποκάλυψε η Washington Post σε άρθρο της. Μέσα στο άρθρο γίνεται σαφές πως σε εσωτερικό έγγραφο που διακινήθηκε στα γραφεία του Facebook τον Απρίλιο του 2020 αναφερόταν πως ένα 90% των αναρτήσεων που διαγράφηκαν από τον διαφημισμένο σαν αντικειμενικό αλγόριθμο “που δεν διακρίνει ράτσες”, περιείχαν περιεχόμενο που χλεύαζε, ειρωνευόταν ή επιτίθονταν στους λευκούς και στους άνδρες.

Φυσικά, εννοείται πως για την Washington Post κάτι τέτοιο ερμηνεύτηκε ως αποτυχία στον προγραμματισμό του αλγορίθμου μιας και οι λευκοί, οι άνδρες και κυρίως οι λευκοί άνδρες είναι προνομιούχοι και άρα δικαίως γίνονται στόχοι επιθέσεων ρητορικής μίσους.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο της Washington Post:

«Ο εκπρόσωπος τύπου του Facebook Άντι Στόουν (Andy Stone) υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της εταιρείας για την πολιτική ρητορικής μίσους αλλά και τις σχέσεις της με ακτιβιστές των δικαιωμάτων.

“Το πρόγραμμα μας βοήθησε να δούμε τι είδους ρητορικής μίσους η υπάρχουσα τεχνολογία μας δεν ανίχνευε και καταλάβαμε τι ποιες μορφές της οι άνθρωποι θεωρούν ως πιο ύπουλες”, δήλωσε ο κύριος Στόουν.

Ισχυρίστηκε πως η πρόοδος στα φυλετικά θέματα συμπεριλαμβάνει πλέον τον αποκλεισμό γκρούπ που προωθούν την ανωτερότητα της Λευκής φυλής, την απαγόρευση περιεχομένου που προωθεί φυλετικά στερεότυπα -όπως για παράδειγμα τα βαμμένα μαύρα πρόσωπα (blackface) ή ισχυρισμούς πως οι Εβραίοι ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- και μείωσης του επιπολασμού της ρητορικής μίσους κατά 0.03% στο περιεχόμενο της πλατφόρμας.

[…] Και όμως περισσότερα ευρήματα του αλγορίθμου ανίχνευσης ρητορικής μίσους του Facebook δεν ήταν ρατσιστικά σχόλια κατά μειονοτήτων. Ο αλγόριθμος μανιωδώς ανίχνευε κυρίως σχόλια που στην πλειοψηφία τους κακολογούσαν τους Λευκούς παρά οποιαδήποτε άλλη ομάδα, σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα. Τον Απρίλη του 2020 συγκεκριμένα, περίπου το 90% του περιεχομένου που κατέβηκε για λόγους “ρητορικής μίσους” ήταν δηλώσεις επικριτικές, απαξίωσης και αηδίας για τους Λευκούς και τους άνδρες.»

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Facebook ανακοίνωσε πως ο αλγόριθμος θα υποστεί κάποιες μικρές ρυθμίσεις επάνω στις παρατηρήσεις ενώ κάποιοι μιλούν ευθέως για “μεγαλύτερη ανοχή στις αναρτήσεις κατά των Λευκών”. Πηγή

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, Διαδίκτυο, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.