Τράμπα με Βαρώσια και αεροδρόμιο Τύμπου θέλει η Λευκωσία

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Την πρόταση που διασυνδέει την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου θα επαναφέρει η Λευκωσία (Αμμόχωστος-Τύμπου). Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποινα σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο, να ανακοπούν κινήσεις επιβολής τετελεσμένων”, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην παρουσίαση ιδεών, που ενδεχομένως να προκαλέσουν κινητικότητα. Μια τέτοια κίνηση, εκτιμάται στη Λευκωσία, συνάδει και με την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η πρόταση δεν είναι καινούργια, πρόκειται ουσιαστικά για ξαναζεσταμένο φαγητό, που επαναφέρεται ενίοτε στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, όταν οι συζητήσεις περιέρχονται σε αδιέξοδο ή καθίσταται δύσκολο το εγχείρημα για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται συναφώς πως όσες φορές κατατέθηκε μια παρόμοιας λογικής και φιλοσοφίας πρόταση, με διάφορες παραλλαγές, απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά.

Η προσπάθεια αυτή τη φορά είναι να ξεκινήσει συζήτηση για τις λεπτομέρειες, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα “εμπλουτισμού” των βασικών αξόνων με στόχο να δημιουργήσει κινητικότητα. Υπάρχει, βέβαια, και η εκτίμηση ότι η λογική των ΜΟΕ, τα οποία ευνοούν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστούν εν πολλοίς απλή “ασπιρίνη”, που στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε “κώμα”.

Η πρόταση της Λευκωσίας εστιάζεται λοιπόν στην Αμμόχωστο και η επιδίωξη είναι να τεθεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι. Παράλληλα, να λειτουργήσει υπό τον ΟΗΕ το αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου. Η δεύτερη παράμετρος της πρότασης, σύμφωνα με την προσέγγιση της Λευκωσίας, θα συνιστά το δέλεαρ για την τουρκική πλευρά, η οποία ισχυρίζεται μονίμως ότι βρίσκεται σε “απομόνωση” και πως γι’ αυτό ευθύνεται η ελληνική πλευρά.

Αμμόχωστος-Τύμπου

Για την πρόθεση της Λευκωσίας να καταθέσει την πρόταση αυτή φαίνεται να έχει ενημερωθεί και η Αθήνα, κατά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο τελευταίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε πως το θέμα των ΜΟΕ συζήτησε γενικά με τον Ύπατο Αντιπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της Ένωσης, Μπορέλ και πως ο ίδιος θα το θέσει ξανά. Στόχος να παρέμβει η ΕΕ προς την Άγκυρα. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.