Οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει χώρους του ναού της Αγίας Σοφίας σε… παπουτσοθήκες

Οι νέες εικόνες από την Αγιά Σοφιά προκαλούν οργή

Μόνο τυχαίο περιστατικό ή «φυσιολογική φθορά», όπως τη βάφτισαν οι τουρκικές αρχές, δεν ήταν η καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης στην Αγία Σοφιά προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών καθώς οι νέες εικόνες από τον ναό-σύμβολο για τη χριστιανοσύνη αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά σεβασμό δεν επιδεικνύουν οι Τούρκοι.

Όπως φαίνεται σε εικόνες που ανήρτησε στα social media ο υπεύθυνος του Δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πόλατ, οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει χώρους του ναού σε… παπουτσοθήκες!

Συγκεκριμένα στις εικόνες που κατέγραψε ο κ. Πόλατ, φαίνονται παπούτσια να είναι χωμένα σε εσοχή της Αγιάς Σοφίας με τον ίδιο να γράφει οργισμένος: «Η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας».

«Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία εκατομμυρίων των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;» προσθέτει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Πριν από λίγες ημέρες είχαν έρθει στη δημοσιότητα εικόνες με την καταστροφή που έχει υποστεί η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγιάς Σοφιάς η οποία μετρά ιστορία 1.400 ετών.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας σε ανάρτησή της στο Twitter και καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Μετά το σάλο η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει φυσιολογική φθορά τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγιάς Σοφιάς, υποστηρίζοντας ότι το κυκλικό ξύλινο στοιχείο καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα και ισχυριζόμενη ότι οι εργασίες συντήρησης και αναβίωσης του συμπλέγματος της Αγίας Σοφίας εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με επιμέλεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας -που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο μας- αποτελεί παράδειγμα (αυτής της επιμέλειας). Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από το χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο». Πηγή

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.