Σε εξέλιξη η τουρκική πρόκληση – Πλέει νοτίως της Λέσβου το «Γιουνούς»

Νοτίως της Λέσβου πλέει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό “Γιουνούς”, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη ελληνική αεροναυτική άσκηση “Καταιγίδα”. Η Τουρκία μεθοδεύει τρόπους για πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο καθώς ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, στέλνει το ερευνητικό σκάφος “Γιουνούς” στην καρδιά του Αρχιπελάγους για έρευνες και ήδη πλέει νοτίως της Λέσβου. Η ανησυχία στην Αθήνα είναι έντονη για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αφού πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος έκλεισε όλους τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα και ακύρωσε ακόμα και την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Με ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούς στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί την Τετάρτη και την Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Το «Γιουνούς» απέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης από τα τουρκικά παράλια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται νοτίως της Λέσβου. Στο μεταξύ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ελληνική αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα» με τα περισσότερα πλοία του στόλου να είναι ανεπτυγμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εστιάζοντας σε σενάρια ναυτικού αποκλεισμού και ανακατάληψης βραχονησίδων, κάτι που η Τουρκία παρακολουθεί στέλνοντας τόσο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Χθες Τρίτη σημειώθηκαν 29 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από 11 τουρκικά αεροσκάφη, ενώ την ίδια ώρα, πάνω από τα Ίμια, πετούσε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του ελληνικού στόλου.

Ουσιαστικά η έξοδος του “Γιουνούς” συνιστά τρόπο πρόκλησης κρίσης στη καρδιά του Αιγαίου, γιατί ναι μεν το ερευνητικό θα κινηθεί , τουλάχιστον με όσα είναι γνωστά έως τώρα, σε διεθνή ύδατα , ωστόσο οι έρευνες του θα επικαλύψουν τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας που είναι εντός των ορίων του FIR Αθηνών. Η Τουρκική Navtex , είναι παράνομη γιατί έκδοση Navtex είναι αρμοδιότητα των Ελληνικών Αρχών, καθώς θα επικαλυφθούν τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα.

Ερευνητικό Γιουνούς

Επιπροσθέτως και αυτό είναι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο ότι μεθοδεύει ένταση και κρίση η Τουρκία, το “Γιουνους”, είναι ερευνητικό παρωχημένης τεχνολογίας , τα όργανα του είναι ξεπερασμένα , όπως και ο εξοπλισμός του. Ωστόσο ο Ερντογάν επιλέγει να το στείλει στο Αιγαίο προκειμένου να ανεβάσει και άλλο το θερμόμετρο της έντασης και να μεθοδεύσει αν μπορέσει μια κρίση με την Ελλάδα. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.