Μνημείο προσφύγων εκ Φαράσων Καππαδοκίας και ιδρυτών Πλατέος Ημαθίας, στο σημείο όπου είχαν στηθεί τα πρώτα παραπήγματα

Μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός»

Το μνημείο προσφύγων εκ Φαράσων Καππαδοκίας και ιδρυτών Πλατέος Ημαθίας (φωτ.: Kosmas Karagiannis/IMBNK)

…Γενιές που πρόκοψαν γιατί γνώριζαν τι θα πει τιμή,
τι θα πει αρχοντιά, τι θα πει πίστη και αγώνας.
Γίνανε δέντρα μεγάλα,
στον ίσκιο τους ξαναστήθηκε ο χορός…
Γεώργιος Σεφέρης

Με το νου και την καρδιά σε όλους όσοι αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς από τα Φάρασα της Καππαδοκίας και ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας καταφύγιο, πραγματοποιήθηκαν, χθες, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Προσφύγων εκ Φαράσων Καππαδοκίας & Ιδρυτών Πλατέος Ημαθίας, από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Το μνημείο, που αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός», κοσμεί πλέον την είσοδο του χωριού, εκεί όπου οι ιδρυτές του είχαν στήσει τα πρώτα τους παραπήγματα.

(Φωτ.: alexandriamou.gr)

Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά συγκινησιακά φορτισμένη καθώς οι Καππαδόκες περίμεναν πολλά χρόνια για αυτό το μνημείο. Οι απαγγελίες και τα τραγούδια έκαναν ακόμα πιο έντονα τα συναισθήματα.

Σκέψεις γέννησε και το ίδιο το μνημείο πάνω στο οποίο έχει χαραχθεί απόσπασμα από ποίημα του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στους πρόσφυγες καθώς και τοπωνύμια κοντινά με τα Φάρασα: Βαρασός, Αφσάρι, Κίσκα, Σατί, Τσουχούρι, Καρσαντί (Φκώσι).

Στην πλατεία του πρώην δημαρχείου στο Πλατύ πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση Εις μνήμην των Φαρασιωτών προσφύγων, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού των ΚΗ΄ Παυλείων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας.

Πηγή

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.