Με άδειο κουτάλι ταΐζει την Αθήνα ο Ράμα! – “Ναι μεν αλλά” για την ΑΟΖ στο Ιόνιο

Γράφει ο Γεωπολιτικός

Σιβυλλική η δήλωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στη Χάγη (Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022), σε ό,τι αφορά στη διαδικασία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η βασική έκπληξη έγκειται στο γεγονός αυτής καθ’ αυτής της επίσκεψης του Έντι Ράμα στο International Court of Justice που εδρεύει στο Παλάτι της Ειρήνης (Vredespaleis) στην Ολλανδία.

Δεν συνηθίζεται, άλλωστε, πρωθυπουργοί να επισκέπτονται και να συναντούν διεθνείς δικαστές. Ο κ. Ράμα όμως είναι άνθρωπος των εκπλήξεων. Πολύ περισσότερο που η Αλβανία είναι αυτή την περίοδο προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου τον υποδέχθηκε και τον ξενάγησε ο αντιπρόεδρος του Κυρίλ Γκεβόργκιαν (Kyrill Gevorgian). Αντάλλαξαν μάλιστα και αναμνηστικά δώρα…

Η επίσκεψη αυτή παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, εξ ου και η αναφορά. Αλλιώς θα ήταν μια είδηση “μονόστηλο” που έλεγαν οι “εφημεριδάδες”. Θα ερμηνευόταν από τη μανία του Έντι Ράμα, που δεν ξεχνάει τον εκκεντρικό ζωγράφο, να εμφανίζεται στο λαό του σαν πολιτικός παράγοντας εμβέλειας. Ωστόσο, ενώπιον του αντιπροέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προέβη σε δήλωση που αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Ελλάδα. Φρόντισε μάλιστα να διοχετεύσει τη σχετική δήλωσή του και με συνοδευτικό σημείωμα στα αλβανικά ΜΜΕ.

Σε ελεύθερη μετάφραση η δήλωση του Ράμα έχει ως εξής: «Η Αλβανία παραμένει στην ιδέα ότι η υποβολή της υπόθεσης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, ώστε να επιλυθεί με βάση τις νομικές αρχές, εξυπηρετεί το συμφέρον των δύο πλευρών. Όμως, πριν κάνουμε το βήμα αυτό, θα πρέπει να έχουμε κάνει εφικτή την απαραίτητη συμφωνία παραπομπής της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο και μια τέτοια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν. Όπως μπορεί να γνωρίζετε, τούτο δεν είναι απλά μια διαδικασία συμφωνίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών εμπειρογνωμόνων της κάθε πλευράς. Οι αντίστοιχες ομάδες μας παρά των αρμοδίων υπουργείων εργάζονται και παραμένουμε δεσμευμένοι ώστε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση τούτη». Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.