Οι κυρώσεις γονατίζουν την Ευρώπη όχι την Ρωσία

Γράφει ο Γιώργος Βενέτης

«Το να βασιστεί η Ευρώπη σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστείλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ. Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοκ εφοδιασμού, εάν υπάρξει πλήρης διακοπή ροών από την Ρωσία». (Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, για τις κυρώσεις της ΕΕ).

Η οικονομική απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας, φαίνεται να επιβαρύνει περισσότερο τον υπόλοιπο κόσμο από ότι την ίδια τη Ρωσία. Είναι εντυπωσιακή όμως η αβελτηρία ορισμένων πολιτικών της ΕΕ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να «αντέξουν» απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης δήλωσε πως «είναι ένα τεστ αντοχής για τις κοινωνίες μας, oι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν το περιθώριο να κουραστούν. Ευτυχώς δεν βομβαρδιστήκαμε, δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Όλος ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου».

Ο δε Bruno Lemaire δήλωσε, με σθένος και αυτοπεποίθηση: «Οι κυρώσεις είναι τρομερής αποτελεσματικότητας. Θα διεξαγάγουμε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας». Δεν γνωρίζω αν η ψυχανάλυση μπορεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα! Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν είπε: «Δύο τινά είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία. Για το πρώτο δεν είμαι βέβαιος».

H φωνή της λογικής της Ευρώπης είναι σε λανθάνουσα κατάσταση. Με ηγέτες τον Μπορέλ, την Φον ντερ Λάιεν, τον Μακρόν και τον Σολτς, έχει γίνει υποχείριο της Ουάσιγκτον, εξυπηρετώντας τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, οδηγώντας τις οικονομίες σε ύφεση και στασιμοπληθωρισμό, φτωχοποιώντας παράλληλα τους πολίτες της. Εν μέσω συγκλονιστικών αλλαγών σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, οι ηγεσίες της Ευρώπης δείχνουν κατώτερες των περιστάσεων, το ερώτημα που τίθεται είναι αν αδυνατούν να κατανοήσουν το διακύβευμα, ότι δηλαδή κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομική ευημερία και η κοινωνική ειρήνη της ηπείρου ή άβουλα ποδηγετούνται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Που πήγε η λογική

Η λογική έχει παραμερισθεί. Εφόσον, υποτίθεται, πρωτίστως ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας, όφειλαν να εισηγηθούν από τις πρώτες μέρες του πολέμου μία συνάντηση των ηγετών της Δύσης με τον Πούτιν. Αυτή η κίνηση θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον, καθότι ομολογημένος σκοπός της είναι η εξασθένηση της Ρωσίας, με ζητούμενο τη συνέχιση του πολέμου.

Σε αντίθεση, επιβάλλει εξοντωτικές κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες όμως δρουν αμφίδρομα, είναι καταστροφικές και για τα ίδια κράτη–μέλη της ΕΕ. Κατ’ ουσίαν πυροβολεί τα ίδια της τα πόδια, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον αμερικανικό σχεδιασμό, που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, η διάρρηξη των σχέσεων της Ευρώπης -κυρίως της Γερμανίας- με τη Ρωσία και στο βάθος η απορρύθμιση της Ρωσίας, με ενδεχόμενη προοπτική την “γιουγκοσλαβοποίησή” της. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.