Άλωσε το ιταλικό κάστρο η Μελόνι – Χάνουν τον ύπνο τους οι Βρυξέλλες

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Όπως τα έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, έτσι τα είπαν και τα exit polls και περίπου έτσι τα είπε και η κάλπη στην Ιταλία. Το ιταλικό κάστρο αλώθηκε: Οι “Αδελφοί της Ιταλίας” κέρδισαν με διαφορά την πρώτη θέση από το δεύτερο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο δεξιός συνασπισμός, του οποίου ηγείται η Μελόνι, είναι μακράν η πρώτη σε ψήφους και έδρες παράταξη, ενώ κρίσιμο ποσοστό έλαβε και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων” του Κόντε.

Με αυτά τα δεδομένα της λαϊκής ψήφου θα βαδίσει τα επόμενα κρίσιμα χρόνια η Ιταλία, προκαλώντας με την ψήφο των πολιτών της μεγάλους πονοκεφάλους στο διευθυντήριο των Βρυξελλών και στις φιλελεύθερες κυβερνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με την καταμέτρηση στις 6:45 ώρα Ιταλίας (σε 58.848 από τα 60.399 εκλογικά τμήματα) το κόμμα της Μελόνι συγκεντρώνει το 26,4%, η Λέγκα του Σαλβίνι 9% και ο Μπερλουσκόνι 8,2%) και η συμμαχία τους 43,6%. Από την άλλη το κεντροαριστερό κόμμα του Λέτα συγκεντρώνει 19,1% η Δράση 7,7%, οι Πράσινοι 3,6% και η Ευρώπη 3%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων με τον Κόντε 15,2%.

Η 45χρονη Μελόνι ράβει πρωθυπουργικό ταγέρ, αφού όλα δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας στην Ιταλία. Να θυμίσουμε ότι πριν ακριβώς 100 χρόνια, το φθινόπωρο του 1922, ο ιδεολογικός πρόγονός της, ο πρώην σοσιαλιστής και ιδρυτής του Φασιστικού Κόμματος Μουσολίνι είχε γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Πλησιάζοντας την εξουσία, η ίδια συστηνόταν σαν κεντροδεξιά συντηρητική. Ως τέτοια διεκδίκησε την πρωθυπουργία, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκπρόσωπο του ρεύματος που ανθεί σε όλη την Ευρώπη και αυτοπροσδιορίζεται ως “Νέα Δεξιά”, ενώ οι αντίπαλοί της την αποκαλούν Ακροδεξιά. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της δράση, όπως συνέβη με τη Λεπέν και άλλους ηγέτες κομμάτων αυτού του ρεύματος στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν ξεκινήσει από περιθωριακά κόμματα με ευθεία αναφορά στο ολοκληρωτικής ιδεολογίας ρεύμα που γιγαντώθηκε στο Μεσοπόλεμο.

Έτσι και η Μελόνι, ξεκίνησε την πολιτική της πορεία από τη Νεολαία του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI). Ήταν τέτοια η αφοσίωση και το πάθος της που το 1996, σε νεαρή ηλικία, ανέλαβε την ηγεσία της Φοιτητικής Δράσης, της φοιτητικής οργάνωσης του νεοφασιστικού κόμματος. Παράλληλα εργαζόταν ως μπαργούμαν στο “Piper Club”, από τα διασημότερα νυχτερινά κέντρα της Ρώμης. Η μητέρα της ήταν εκείνη που την προέτρεψε να ασχοληθεί με την πολιτική και ήταν τα δικά της ιδεολογικά πιστεύω που οδήγησαν τη νεαρή κοπέλα στην Ακροδεξιά. Καμία από τις δύο, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιες δεκαετίες αργότερα, η Τζόρτζια θα βρισκόταν μία ανάσα από τον πρωθυπουργικό θώκο. Στις πρώτες επινίκιες δηλώσεις της η Μελόνι υποσχέθηκε ότι «θα κυβερνήσει για όλους».

Τί λέει ο ιταλικός Τύπος

Με τίτλο «Η νέα εποχή του λαϊκισμού», η εφημερίδα La Repubblica της Ρώμης λέει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλάζει την χώρα. «Τι να αναμένουμε τώρα; Η κρίση γέρνει τη χώρα προς τα δεξιά, παρατείνει την εποχή του λαϊκισμού, επιβεβαιώνει ότι η η υπευθυνότητα στην κυβέρνησης δεν αποδίδει εκλογικά, γιατί κοστίζει. Όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, οι Fratelli d’ Italia κερδίζουν, ακριβώς στη σύμπτωση αυτών των παραγόντων, ξεφουσκώνοντας τη Λίγκα και πνίγοντας τη Forza Italia. Ήταν μια αναμενόμενη νίκη, αλλά αλλάζει την ιστορία της χώρας». Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.