Το εγκληματικό λάθος στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας με την απόσυρση των BMP-1 από τα νησιά και την αντικατάστασή τους με Μ1117

«Καμπανάκι» οι «εύκολες» αεροφωτογραφίες των Τούρκων από τη μεταφορά των Μ1117 σε Λέσβο και Σάμο.

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Το λάθος της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας να αποσύρουν τα BMP-1 από τα νησιά του Αιγαίου και να τα αντικαταστήσουν με τροχοφόρα αναγνωριστικά Μ1117, είναι το λιγότερο εγκληματικό.

Η απόσυρση των BMP-1 ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα των νησιών σε ό,τι αφορά τις αντι-αποβατικές επιχειρήσεις.

Καταρχάς δεν ισχύει το αφήγημα ότι θα αντικατασταθούν τα ΒΜΡ-1 από γερμανικά Marder, καθώς αυτά θα πάνε στον Έβρο και στα νησιά στέλνουν αναγνωριστικά M1777 που δεν είναι εξοπλισμένα για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και δεν είναι ΤΟΜΠ για να μπορούν να μεταφέρουν μία ομάδας μάχης Πεζικού ενώ ο οπλισμός τους είναι στην καλύτερη περίπτωσή ένα αυτόματο βομβιδοβόλο των 40 χλμ!

Το συγκεκριμένο είναι για συγκεντρώσεις Πεζικού και όχι για αντι-αποβατική χρήση.

Τα Μarder ποτέ η Γερμανία δεν θα επέτρεπε να αναπτυχθούν στα νησιά, καθώς η Γερμανία θεωρεί τα ελληνικά νησιά ως «αποστρατιωτικοποιημένα».

Πέραν αυτού τα Marder διαθέτουν πυροβόλο των 30 χλστ. σαφώς υποδεέστερο του πυροβόλου των 73 χλστ. που διαθέτουν τα BMP-1.

Oι Πολωνοί πάντως ασκούνται με τα ΤΟΜΑ BWP-1 (πολωνική έκδοση των BMP-1) τόσο σε ασκήσεις διάβασης ποταμού αλλά και αντιαποβατικών ενεργειών.

Συνεπώς το κενό στα νησιά δεν έχει αναπληρωθεί και δεν μπορεί να συγκριθεί το θωρακισμένο «αυτοκίνητο» M1117 με το ερπυστριοφόρο που έχει πυροβόλο των 73 χλστ. και το συζυγές των 7,62 και το οποίο εξαπέλυε κατευθυνόμενα βλήματα-ρουκέτες με φονική ακτίνα 4,5 χλμ.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι δώσαμε λαβές στους Τούρκους να μιλούν για στρατιωτικοποίηση.

To τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσιεύει φωτογραφίες προϊόν κατασκοπείας από UAV (ως πότε θα πετούν ελεύθερα;) υποστηρίζοντας ψευδώς, φυσικά, ότι «τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα» (τα ίδια νησιά που απειλεί με απόβαση και κατάληψη).
Να σημειώσουμε ότι αν για τα Δωδεκάνησα υπήρχε θεωρητικά η συμφωνία των Παρισίων του 1947 περί «μη ύπαρξης βαρέων όπλων και τακτικού Στρατού» (η οποία εξουδετερώνεται από το άρθρο του ΟΗΕ περί «δικαιώματος αυτοάμυνας») στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίο δεν υπάρχει καμία συνθήκη αφού το σχετικό άρθρο της συνθήκης της Λωζάνης έχει αντικατασταθεί από μεταγενέστερες συνθήκες.

Το τρίτο είναι ότι με το να μην καταρρίπτουμε τα τουρκικά UAVπου κόβουν βόλτες πάνω από τα νησιά και βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και κανείς δεν τα καταρρίπτει έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Αν ήταν οπλισμένα θα γινόταν μακελειό και κανείς δεν θα τα είχε δει.

Θα βύθιζαν και τα πλοία και θα διέλυαν τα οχήματα και το λιμάνι και θα έκαναν και απόβαση αφού πρώτα διέλυαν τα στρατόπεδα για να αποβιβαστούν χωρίς προβλήματα.

Η ευκολία με την οποία τα τουρκικά drones πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος και κάνουν ότι θέλουν είναι χαρακτηριστική. Πηγή

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.