Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κρύβει παγίδα

Γράφει ο Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφαση να άρει το επί δεκαετίες εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εντός του 2023. Αυτή η ανακοίνωση για Αμερικανούς αναλυτές σηματοδότησε την άρνηση της Λευκωσίας για ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια. Με την κίνηση αυτή η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πετύχει τρία πράγματα. Να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία. Να απομακρύνει περαιτέρω την Κύπρο από την Μόσχα. Και τέλος να προωθήσει τον ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς στη Ουκρανία.

Στην Ουάσιγκτον πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι Ουκρανοί, αποκτώντας όπλα που ήδη γνωρίζουν. Πρόσφατο άρθρο του αμερικανικού ιδρύματος The Foundation for Defence of Democracies υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να βοηθήσει το Κίεβο και ταυτόχρονα τον εαυτό της στη Μεσόγειο. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η άρση του εμπάργκο, προσφέρει την ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία με τη Λευκωσία για τη μεταφορά κυπριακών όπλων ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την παροχή σύγχρονου αμερικανικού εξοπλισμού και άλλης βοήθειας για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ουάσιγκτον θα ήθελε να μπορεί η κυπριακή Εθνοφρουρά να συνεργάζεται με τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Φοβούμενη ενδεχόμενη κυπριακή παλινωδία, έθεσε ως ρήτρα ότι για την άρση του εμπάργκο θα απαιτείται πιστοποίηση ετησίως. Άρα, η Λευκωσία θα συνεχίζει να βρίσκεται με τον πέλεκυ πάνω από το κεφάλι της, εκβιαζόμενη ουσιαστικά από τους Αμερικανούς να ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις τους.

Το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που επεβλήθη το 1987 είχε επίσημα στόχο να διευκολυνθεί μια λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το αφήγημα της Ουάσιγκτον, πάντα, το εμπάργκο είχε σκοπό να αποτρέψει τη συσσώρευση όπλων στο νησί και να ωθήσει τις δύο κοινότητες στη διπλωματία. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο εμπόδισε μόνο την Κύπρο να αγοράσει αμερικανικά όπλα, ενώ η Τουρκία συσσώρευε αμερικανικά όπλα στα Κατεχόμενα. Μην έχοντας επιλογές, η Κύπρος προμηθεύτηκε όπλα από άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Γαλλία. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.