Αρχαία Ύδραυλις

Αρχαία Ύδραυλις [Φωτ: Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων]

Χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. Ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1992 από την ομάδα του καθηγητή Δ. Παντερμαλή σε μια μεγάλη ιδιωτική οικία του Δίου. Ο χώρος όμως όπου βρέθηκε δεν ήταν ο χώρος όπου λειτουργούσε το όργανο, αλλά εκτιμάται ότι ήταν είτε εργαστήριο είτε «παλαιοπωλείο».

Είναι το πρώτο στην ιστορία πληκτροφόρο όργανο, πρόδρομος του Εκκλησιαστικού Οργάνου. Ήταν επινόηση και εφεύρεση του διάσημου μηχανικού Κτησίβιου από την Αλεξάνδρεια και κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.

Το 1995, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, ξεκίνησε ερευνητικό πρόγραμμα ανακατασκευής της αρχαίας Υδραύλεως, σε συνεργασία με τον καθηγητή Δ. Παντερμαλή.

Ύδραυλις, Ανακατασκευή Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Ύδραυλις, Μουσείο Δίου
Ενημερωτική Πινακίδα, με την υπογραφή του Δ. Παντερμαλή
Ύδραυλις (ανακατασκευή), λεπτομέρεια Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Ύδραυλις, Μουσείο Δίου

Τον Μάιο του 1999 παρουσιάστηκε στους Δελφούς το τελικό όργανο, πιστό, κατά το δυνατόν, αντίγραφο της αρχαίας Υδραύλεως.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, που φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Το αστικό κέντρο και τα δημόσια κτήρια της πόλης του Δίου, τα ιερά της αλλά και η νεκρόπολη παρουσιάζονται μέσα από εκθέματα οργανωμένα σε ενότητες, αντίστοιχες με τον χώρο ανεύρεσής τους. Πηγή: ΥΠΠΟΑ Ανασκαφή

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.