Έχει και θετική πλευρά το εν εξελίξει τουρκικό τετελεσμένο στην ΑΟΖ

Γράφει ο Ζαχαρίας Μίχας

Η νέα προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως αποδείχθηκε οι διαρροές στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, για νέα μνημόνια πάνω στο παράνομο μνημόνιο για συνεκμετάλλευση στην ΑΟΖ είχαν τελικά υπόσταση και η ελληνική πλευρά καλείται να διαχειριστεί μια συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης που σφετερίζεται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μετά τη χθεσινή “γκρίνια” μας για την αβελτηρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συνεπεία του φοβικού της συνδρόμου απέναντι στην Τουρκία, ας επιχειρήσουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς υπάρχει και θετική διάσταση σε όσα συμβαίνουν.

Η θετική διάσταση εστιάζεται στο ότι η επερχόμενη κρίση θα εκδηλωθεί σε μια θετική συγκυρία για την ελληνική πλευρά. Η “εξωτερική νομιμοποίηση” της ελληνικής πολιτικής βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Ο όρος αναφέρεται στην αποδοχή που συναντά στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο συνήθως αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης συμμαχιών, φυσικά πάντα με βάση το κοινό συμφέρον. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για την τουρκική πλευρά.

Πρόκειται για “κατόρθωμα” του Ερντογάν, ο οποίος πάνω από δυο δεκαετίες μετά την εκλογή του, βλέπει τις επιλογές του να προκαλούν αντιδράσεις και αντισυσπειρώσεις, που παρόμοιες δεν έχει συναντήσει η Τουρκία μεταπολεμικά. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί η έλλειψη κουλτούρας συμβιβασμού των Τούρκων, η οποία καθιστά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης σχεδόν αδύνατη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ειδικά τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την σε εξέλιξη ουκρανική αντεπίθεση, απονομιμοποιεί περαιτέρω την επιλογή συνεργασίας με τη Ρωσία του Πούτιν. Κι ας προμηθεύει με οπλικά συστήματα (π.χ. μη επανδρωμένα αεροχήματα και κορβέτες) τις ουκρανικές δυνάμεις. Κι ας αρνείται να αναγνωρίσει την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Οι σχέσεις του Ερντογάν με τη Ρωσία είναι όρος για τη μετατροπή της Τουρκίας σε ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.