Το γεωπολιτικό παίγνιο πίσω από την ενεργειακή κρίση και η Ελλάδα

Γράφει ο Ζαχαρίας Μίχας

Κεντρική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ακρίβεια, είχε ότι αυτή οφείλεται στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, για την οποία βασικός υπεύθυνος είναι ο Πούτιν που αποφάσισε την εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ ως κομματική στρατηγική είναι κατανοητή, η αναφορά του πρωθυπουργού δεν συνιστά απλά μισή αλήθεια, αλλά και αποκρύπτει τεχνηέντως όσα το σύνολο του πολιτικού συστήματος αρνείται να παραδεχθεί και να πει απλά στην ελληνική κοινωνία ένα meaculpa. Το γεωπολιτικό παίγνιο ίσως τους υπερβαίνει απλά όλους…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι απέφυγε σκοπίμως να κάνει έστω μια απλή αναφορά στις ευθύνες της Ρωσίας για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών και τις πληθωριστικές πιέσεις. Καταρχήν, όπως ορθώς παρατήρησε σε ηχητικό του σχόλιο ο Σταύρος Λυγερός οι κοινωνίες εκλέγουν τις ηγεσίες τους για να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό υποτίθεται πως έκανε και η ελληνική, όπως και η ρωσική.

Διότι στερείται νοήματος το να προβαίνει ένας πρωθυπουργός σε αυταπόδεικτες διαπιστώσεις, όπως νόημα δεν θα είχε εάν το είχε πράξει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να λαμβάνεται απλά ως ένα βασικό δεδομένο στον στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Η αποτελεσματικότητα σε αυτό το καθήκον θα κρίνει και την αξιολόγηση των υπευθύνων.

Σκοπός του παρόντος σχολίου δεν είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κρίση. Εξ’ ορισμού, εάν σε βρει απροετοίμαστο, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες. Αυτό διαπιστώνει σήμερα ο απλός Έλληνας πολίτης. Όπως επίσης έχει κάθε δικαίωμα να εκπλήσσεται από τις εμμονές που διέπουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Διότι όσο αρνητική εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη στη Ρωσία, εξίσου αρνητική είναι και η επιμελής αποφυγή από την πλευρά του Τσίπρα να τις αναδείξει και να τις στηλιτεύσει.

Η εμμονή με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ως εμμονική, αντιεπιστημονική και καταστροφική για την τσέπη του μέσου πολίτη θεωρεί ο υπογράφων την αναφορά στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), σαν πανάκεια για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης. Έφτασε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός στο σημείο να επιδείξει στην Βουλή διάγραμμα το οποίο κατεδείκνυε ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είχαν σημειώσει μεγάλη βουτιά. Αυτό όμως, δυστυχώς, αποκαλύπτει είτε περιορισμένη αντίληψη της διεθνούς συζήτησης για τα αίτια της κρίσης, είτε προδιάθεση ανάληψης ενός κόστους που όμως δεν μπορεί να σηκώσει η μέση ελληνική οικογένεια.

Ας το εξηγήσουμε. Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά της ακατανόητης σιωπής του, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται, ή να μην ασχολούνται, με το ότι η ενεργειακή κρίση πυροδοτήθηκε από την παγκόσμια διατάραξη του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης στον τομέα των υδρογονανθράκων. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Στόχος ήταν η ταχεία αλλαγή ενεργειακού μείγματος, η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, με την πραγματική δικαιολογία αλλά συνάμα και πρόσχημα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.