Πως η Άγκυρα παίζει με τη μειονότητα στη Θράκη και το μοντέλο Κύπρου

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει λόγο για… διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία όχι τυχαία την αποκαλεί τουρκική, δεν μπορεί παρά να προκαλεί συνειρμούς. Δεν το ανέφερε για πρώτη φορά. Τον ισχυρισμό αυτό τον επικαλούνται συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι. Και είναι προφανές πως προετοιμάζεται το έδαφος για τα επόμενα βήματα, όταν και όποτε θεωρηθεί πως θα πρέπει να γίνουν.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ερντογάν είχε προσπαθήσει να διευρύνει το θέμα της “καταπίεσης” συντηρώντας πρωτίστως το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Αναφέρθηκε σε «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας σε Θράκη, Κω και Ρόδο». Αναζητεί προφανώς αφορμή για να παρέμβει. Όπως το έπραξε και στην Κύπρο το 1974, αλλά και πρόσφατα η Ρωσία στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην 38η Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν μίλησε για «άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια κατά της μουσουλμανικής “τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα και συνεχίζονται κλιμακούμενες». Μιλώντας σε φιλικό εν πολλοίς ακροατήριο, με το οποίο τον συνδέει πρωτίστως το θέμα της θρησκείας, αν και είναι πολιτικός φορέας, αναφέρθηκε και σε παραδείγματα, ώστε να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά των παρόντων: «Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Τα ιδρύματά τους και η περιουσία τους καταπατώνται. Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα. Αρνούνται την ταυτότητά τους», ανέφερε ψευδόμενος.

Το μοντέλο της Κύπρου

Είναι σαφές πως η πολιτική της Άγκυρας στηρίζεται στο μοντέλο Κύπρου, όπου η Τουρκία επενέβη επειδή “κινδύνευε” η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επενέβη και κατέχει από το 1974 και εντεύθεν εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να “προστατεύσει” τους Τουρκοκύπριους. Και στα πλαίσια αυτής της “προστασίας”, ζητά τώρα την αναγνώριση χωριστού κράτους, μέσα στα όρια της περιοχής, που κατέχει παράνομα και διά της ισχύος στο νησί. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΘΡΑΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.