100 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο σημερινός Πόντος συνεχίζει να θυμίζει τον Πόντο που γνωρίζαμε, παρά την αλλαγή του πληθυσμιακού χάρτη της περιοχής. Ή μήπως… αυτός ο «χάρτης», δεν άλλαξε και τόσο πολύ από όσο πιστεύουμε;
Η ιστοσελίδα που έδωσε μυθικά χαρακτηριστικά σε έναν τύπο σαν τον Κυριάκο, εξηγεί γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποδοκιμάζει την χειρότερη πρόεδρο από συστάσεως του θεσμού.
To 335 π.X., στην Αθήνα, ο Δημοσθένης –μεγάλος αντίπαλος των Μακεδόνων– παρουσίασε έναν στρατιώτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είδε με τα μάτια του τον Μέγα Αλέξανδρο νεκρό. Ο Αλέξανδρος όμως ήταν ζωντανός… Φωτ. Shutterstock
Ο όρος «fake news» είναι ένας νεολογισμός που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Eγινε η λέξη της χρονιάς το 2017 σύμφωνα με το Λεξικό Κόλινς και τούτο συνδέεται, βέβαια, με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν ο επινοητής του νεότευκτου όρου. Η τακτική όμως της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης δεν είναι καθόλου νέα. Μια σύγχρονη τάση της κλασικής φιλολογίας είναι να εξετάζει φαινόμενα της νεωτερικότητας στον αρχαίο κόσμο. Η αναγωγή στα ριζώματα του δυτικού πολιτισμού θα μπορούσε να φωτίσει όψεις μιας εμπειρίας που βιώνουμε σήμερα.
Στον 10ο αιώνα μ.Χ. ανάγεται το παλαιότερο σπάραγμα χειρογράφου που διαθέτει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στον 12ο αιώνα ο πρώτος Κώδικας. Και τα δυο αποτελούν μέρος της συλλογής των χειρογράφων του ΑΠΘ, που σώζονται μέχρι σήμερα.
Η νέα θεματική έκθεση για τον κόσμο της εργασίας στο Μουσείο Ακρόπολης με την Κόρη του Αντήνορα, τους γραφείς και τα αγγεία
Γράφει η Μαρία Θερμού
Με τρία πήλινα αγγεία που ήρθαν στην Αθήνα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης αλλά και ήδη υπάρχοντα έργα στο Μουσείο Ακρόπολης αναδεικνύεται ο κόσμος της εργασίας στην αρχαιότητα σε μια νέα θεματική ενότητα του μουσείου, που οργανώθηκε από τον διευθυντή του Νίκο Σταμπολίδη.
Η Ειρήνη και η Σοφία κατά τις ανασκαφές στη Δεκέλεια
Γράφει η Μαρία Θερμού
Πού βρίσκονται αυτές οι αρχαιότητες;
Ζητούνται απαντήσεις
Καταγραφή επί δικτατορίας
Η δημοπρασία
Η διασταύρωση των στοιχείων
«… Ο Πύργος και όσα περιείχε ήταν η διασκέδαση των παιδικών μας χρόνων. Κάτω χαμηλά ήταν μια συλλογή με αγάλματα και άλλα μαρμάρινα κομμάτια, τα οποία αποκαλύφθηκαν στις κατά καιρούς ανασκαφές…», έγραφε στα απομνημονεύματά του ο μικρότερος γιος του Γεωργίου Α΄ και της Όλγας, Χριστόφορος (1888- 1940). Και πράγματι ο Γεώργιος από την απόκτηση και μετά, του κτήματος Τατοΐου και την ανέγερση εκεί της πρώτης έπαυλης, συγκέντρωνε στον πύργο ενός παλαιότερου ανεμόμυλου αρχαιότητες απ΄όλη τη γύρω περιοχή. Πολλές από αυτές, όπως το πολύστιχο ψήφισμα της φρατρίας των Δημοτιωνιδών περισυνέλλεξε ο δασονόμος του κτήματος Λουδοβίκος Μύντερ (ο ίδιος είχε ανακαλύψει και τον τάφο του Σοφοκλή).
Πολιτικοί όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι έχουν ηγηθεί της χώρας, συνυπέγραψαν το σκάνδαλο και έγιναν συνοδοιπόροι στον πολιτικό «κατήφορο» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρακολουθώντας -κυρίως- τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχεις την εντύπωση ότι έχουν υποταχθεί στα σχέδια των ΗΠΑ για το “νέο κόσμο” και στην κυριαρχία των πολεμικών και φαρμακευτικών βιομηχανιών, καθώς και των πετρελαϊκών. Μεγάλοι κλάδοι αφήνονται στο έλεος της παρατεταμένης ύφεσης και της περιορισμένης ζήτησης, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου που τελικά έχει εξελιχθεί, όπως πολλοί προέβλεπαν, σε πόλεμο Δύσης-Ρωσίας σε ουδέτερο έδαφος! Σύμφωνα μάλιστα με το ινστιτούτο Bruegel οι οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου στο βραχυπρόθεσμο άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την ΕΕ αναμενόταν να φτάσει τα 175 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 1,1 έως 1,4% του ΑΕΠ το 2022. Την ίδια ώρα κάποιοι μετρούν μυθικά κέρδη…
«Θέλω να είμαι ωραίο δείγμα ανθρώπου Έλληνος. Να σκοπός μιας ζωής! Δουλεύοντας για τον Ελληνισμό, δουλεύω για τον εαυτό μου. Θέλω να ξοδέψω την ψυχή μου μέσα στο έθνος μου, σε μια αλληλεγγύη με τους ομοφύλους μου».
Ίων Δραγούμης