Σε κατοικούνε θεοί ξελογιάστρα μου Αθήνα


Καφενείο στην πλατεία Μητροπόλεως το 1910, Η οικία Ράλλη-Σκαραμαγκά (κτίριο αριστερά) ήταν από τα τελευταία μέγαρα που χτίστηκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στη θέση του σήμερα υπάρχει το υπ. Εσωτερικών. Δεξιά, το σημερινό Μουσείο Μπενάκη


Η Αθήνα του… 1910, σε φωτογραφία τραβηγμένη από τον Λυκαβηττό.


Τα μέγαρα Ιωάννου Βούρου και Στέφανου Σκουλούδη, έργα του Γάλλου αρχιτέκτονα Poitrineau καθώς και το Ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, έργο του Θ. Χάνσεν, στην πλατεία Συντάγματος, περίπου το 1900.


Η νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας Ομονοίας, περίπου 1940. Περιμετρικά διακρίνονται οι καμινάδες από τσιμέντο που χρησίμευαν για τον εξαερισμό του υπόγειου σταθμού του τρένου και στη βάση καθεμιάς το άγαλμα μιας μούσας. Στο κέντρο της πλατείας τα ανθοπωλεία.


Πανόραμα της Αθήνας από το Αστεροσκοπείο (περ. 1900) με, δεξιά κάτω, το ναΐδριο της Αγίας Μαρίνας, την υπαίθρια σκηνή του θεάτρου του Φατσέα και, αριστερά, το Θησείο. Στο βάθος ο Λυκαβηττός, γυμνός ακόμη.


Η οδός Αιόλου (περ. 1900). «Η πρώτη εξ αριστερών οικία είναι η αγορασθείσα υπό της Εθνικής Τραπέζης εις την οδόν Αιόλου τοιαύτη, ήτις μεταξύ του 1850 και 1865 ήτο το Ξενοδοχείο της Αγγλίας του Φρ. Φεράλδη και κατόπιν το “Εμπορικόν Λύκειον του Π. Αντωνιάδη” και κατεδαφίσθη τω 1900».


Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας (περ. 1925) με την οικία Ράλλη-Σκαραμαγκά (πιθανόν έργο του Αριστοτέλη Ζάχου), που κατεδαφίστηκε το 1955 και στη θέση του κτίστηκε πολυώροφο κτίριο το οποίο στεγάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Δεξιά της, η οικία Χαροκόπου-Εμμανουήλ Μπενάκη (σήμερα Μουσείο Μπενάκη), έργο του Αναστάση Μεταξά.

Διαβάστε επίσης

Χαντακώνουν την ιστορική Μαρώνεια

Γνωριμία με το μουσείο φυσικής ιστορίας Γουλανδρή

SΟS εκπέμπει το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Μια αρχαία γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας

Πλέων επί οίνοπα πόντον, επ’ αλλοθρόους ανθρώπους

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΘΥΜΗΣΕΣ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.