Λαοδικεία: Το χώμα αδιάψευστος μάρτυρας της ελληνικότητας του τόπου! Η θεά Υγεία στο φως μετά από 2100 χρόνια

[Credit: Celal Şimşek]

Η κεφαλή ενός αγάλματος της θεάς Υγείας βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας που βρίσκεται στο Pamukkale, στην σημερινή νοτιοδυτική Τουρκία.

Η Λαοδίκεια ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, κτισμένη στο σημείο, που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. Η πόλη ήταν γνωστή επίσης ως Λαοδίκεια προς τον Λύκο (Λαοδίκεια ἐπὶ τῷ Λύκῳ), σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η πόλη ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Β’ το 263-261 π.Χ. και πήρε το όνομά της από τη σύζυγο του Αντίοχου. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, η Λαοδίκεια ήταν η κύρια πόλη ενός ρωμαϊκού conventus, το οποίο περιλάμβανε 24 πόλεις εκτός από αυτήν.

[Credit: Celal Şimşek]

Οι σεισμοί ταλαιπώρησαν συχνά την πόλη, και το 494 μ.Χ., ένας τεράστιος σεισμός την κατέστρεψε. Ένας νέος σεισμός μεταξύ 602-610 μ.Χ. και η αυξανόμενη απειλή από τις αραβικές επιδρομές οδήγησαν τελικά στην εγκατάλειψη της πόλης.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας βρίσκονται υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Pamukkale, καθηγητή Dr. Celal Şimşek.

Ο Celal Şimşek μοιράστηκε την αποκάλυψη της κεφαλής του αγάλματος μετά από 2100 χρόνια στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη σημείωση: «Η συνάντηση του Ήλιου και της Υγείας μαζί μας στη Λαοδίκεια μετά από 2100 χρόνια».

Πηγή: ArkeoNews Ανασκαφή

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε