Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ

Σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από την Αθήνα, βρίσκεται ο δρυμός του Σουνίου, σχεδόν άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους της. Ιδρύθηκε το 1971 και είναι ο μικρότερος δρυμός της Ελλάδας.Ο πυρήνας του δρυμού έχει έκταση 5.250 στρέμματα κι η περιφερειακή ζώνη προστασίας του, είναι περίπου 42.500 στρέμματα. Στα όρια αυτής της ζώνης βρίσκεται το χωριό Άγιος Κωνσταντίνου ή Καμάριζα.

Η διαδρομή προς τον δρυμό του Σουνίου είναι πανέμορφη! Συνδυάζει την συντροφιά της γαλανής θάλασσας με τους ήχους και τις μυρωδιές της εξοχής. Ανηφορίζοντας απολαμβάνεις μια πανοραμική άποψη του δρυμού και της γύρω περιοχής μέχρι τη θάλασσα. Σε λίγο κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ταμπέλες με το χαρακτηριστικό χρώμα που υποδηλώνουν την ύπαρξη των μεταλλείων της αρχαιότητας. Στοές, μεταλλεία, δεξαμενές, σωροί εκβολάδων βρίσκονται διάσπαρτα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στο ασήμι αυτών των μεταλλείων οφείλει η αρχαία Αθήνα τον πλούτο της. Από τα μεταλλεία της Λαυρεωτικής, έβγαζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τα απαραίτητα γι αυτούς μέταλλα, όπως μόλυβδο, σίδηρο και άργυρο. Υπήρχε και ψευδάργυρος, την ύπαρξη και τη χρησιμότητα του οποίου αγνοούσαν.

Προχωρώντας συναντάμε μία σειρά από ερειπωμένες κατοικίες, δεξιά και αριστερά του δρόμου. Σε λίγο εμφανίζεται μπροστά μας το «Χάος» ή «Εγκοιλον Χάος», ένα τεράστιο κυκλικό βάραθρο με βάθος 55μ. και διάμετρο 120 μέτρα.


Οι ντόπιοι έχουν τη δική τους εξήγηση γι’ αυτό τον κρατήρα και μιλούν για την πτώση μετεωρίτη σ’ αυτό το σημείο κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα. Σε μικρή απόσταση απ’ το Έγκοιλο Χάος διατηρούνται βοτανικά απολιθώματα ειδών που έχουν εξαφανιστεί εδώ κι αιώνες. Η Χαλεπή Πεύκη κατακλύζει το Σούνιο, δημιουργώντας πυκνά δάση. Δίπλα στα πεύκα φυτρώνουν αγριελιές, κουμαριές, λυγαριές, κέδροι κι ανθίζουν πολλά σπάνια αγριολούλουδα. Κάποτε σύμφωνα με περιγραφές κυνηγών, ήταν πλούσια και η πανίδα του Σουνίου, αφού υπήρξε ένας αξιόλογος κυνηγότοπος.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου δάσους, έχει ιδιαίτερη σημασία για το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής. Επίσης περισσότερα από 260 ορυκτά έχουν συλλεχθεί στην περιοχή, μερικά από τα οποία ήταν τελείως άγνωστα για την επιστήμη και βρίσκονται στο ορυκτολογικό μουσείο του Λαυρίου, το οποίο είναι μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία φυτικών απολιθωμάτων. Εκτός από τον δρυμό, μια μεγαλύτερη έκταση, η οποία περιλαμβάνει τον δρυμό, έχει ανακηρυχθεί ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.