ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

«Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Κωστής Παλαμάς

H AΝΔΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η ανδρική φορεσιά της Θράκης είναι σχεδόν ίδια σε όλους τους νομούς. Οι Θρακιώτες φορούσαν όλοι ποτούρια (ένα είδος φαρδιού παντελονιού, που φορέθηκε μόνο στη Θράκη). Το ποτούρι φτιάχνεται από μάλλινο δίμιτο ύφασμα της νεροτριβής, σε καφέ χρώμα, με μαύρο γαϊτάνι στις άκρες. Τα καλοκαιρινά ποτούρια φτιάχνονται από βαμβακερό γαλάζιο ύφασμα και ονομάζονται «βρακιά». Το πουκάμισο είναι λευκό βαμβακερό κεντημένο στο λαιμό, την τραχηλιά και τα μανίκια. Πάνω από το πουκάμισο φοριέται αμάνικο γιλέκο από σαγιάκι. Υπάρχουν και κοντά γιλέκα με μανίκια από σαγιάκι μαύρο ή σκούρο μπλε ή καφέ τα τζαμαντάνι. Κόκκινο είναι το τζαμαντάνι του γαμπρού στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας (Ζαλούφι).

lastscan

Τον χειμώνα φορούσαν τη γούνα (είδος παλτού) με προβιά εσωτερικά. Το παλτό χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση αυτού που το φοράει. Οι φτωχοί φορούν το «γιαμουρλούκι» (είδος μακριού παλτού) από γκρι σαγιάκι με κουκούλα.

Στα πόδια φορούσαν τσουράπια πλεκτά και τα γουρουνοτσάρουχα ή βοϊδοτσάρουχα που κατασκεύαζουν οι ίδιοι και δένουν με τα τσαρουχόσχοινα. Στις γιορτές φορούσαν τα κουντούρια ή γεμενιά παπούτσια που είναι αγορασμένα κυρίως σαν δώρα γάμου και φορέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το συμπλήρωμα της ανδρικής φορεσιάς είναι το μακρύ μάλλινο δίμιτο ζωνάρι, με κρόσσια στις άκρες, σε χρώμα μαύρο με λευκές ρίγες στο υφάδι ή κόκκινο με λευκές ρίγες για τους νέους και βυσσινί για τους μεγαλύτερους.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανδρικής φορεσιάς είναι το κάλυμμα του κεφαλιού. Το κάλυμμα αυτό λέγεται σάλι ή σερβέτα και είναι ένα μαύρο ή μπλε ζωνάρι, δυό μέτρων μάκρους μάλλινο ή βαμβακερό, το οποίο τυλίγουν γύρω από το κεφάλιι, αφήνοντας να κρέμεται στην πλάτη η μία άκρη. Αντικαταστάθηκε από το καλπάκι, μαύρο βελούδινο ή αστρακάν καπέλο με δύο κουμπιά στο οποίο συνήθως καρφίτσωναν ένα κόσμημα από χάντρες.

Πηγές : Greek costumes I. Papantoniou

http://www.thrakiki.gr

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΣ, Θράκη, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.