Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα που είχαν ενταχθεί στη ρύθµιση του «νόµου Τρίτση»

Ξεµπλοκάρει το σχέδιο Τρίτση. Νοµιµοποιούνται τα αυθαίρετα – όχι όµως όλα – που είχαν ενταχθεί προ 27 ετών στη ρύθµιση.

Ξεπαγώνουν οι διαδικασίες για την οριστική τακτοποίηση 300.00
αυθαιρέτων του «νόµου Τρίτση», χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι θα νοµιµοποιηθούν στο σύνολό τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η επικαιροποίηση των πολεοδοµικών µελετών µε την αλλαγή του θεσµικού πλαισίου και τη θέσπιση ποσοστιαίου µεγέθους επεκτάσεων των πόλεων, προκειµένου η όλη διαδικασίανα έχει ξεµπλοκάρει σε δύο χρόνια.

Από το 1983 έως σήµερα τα αυθαίρετα αυξήθηκαν κατά 233%(!). Από τα 300.000 που ήταν τότε, σήµερα ξεπερνούν το 1 εκατ. (επίσηµα στοιχεία δεν υπάρχουν), από τα οποία τα 150.000 βρίσκονται είτε σε δασικές εκτάσεις είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις, τα 200.000 αυθαίρετα βρίσκονται στην Ανατολική Αττική (από τα οποία τα 30.000 σε δασική ή αµφισβητούµενη δασική περιοχή), ενώ σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζονται κάθε χρόνο 40.000 αυθαίρετα.

«Αυτό που δεν ολοκληρώθηκε επί Τρίτση επιτέλους θα ολοκληρωθεί», λέει µιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Τότε δροµολογήθηκε η προσπάθεια να θεσµοθετηθούν Γενικά Πολεοδοµικά Σχέδια για πόλεις και κωµοπόλεις της χώρας. Στην πράξη, όµως, ελάχιστα έχουν γίνει. ∆εν επισηµοποιήθηκαν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα τα νέα σχέδια πόλεων και αυτό είχε ως συνέπεια τη συνέχιση της αυθαίρετης δόµησης». Αποτέλεσµα της κατάστασης που επικρατεί είναι οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα αυθαίρετά τους στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 – ακολουθώντας το σλόγκαν της εποχής «Αν το δηλώσεις, µπορείς να το σώσεις» – να εξακολουθούν να παραµένουν «ξεκρέµαστοι». Όπως (δεν) είναι και τόσο γνωστό, όσοι τα δήλωσαν τότε µπορεί να έχουν πάρει αναστολή κατεδάφισης αλλά τα κτίσµατα δεν έχουν νοµιµοποιηθεί και οι ίδιοι δεν ξέρουν αν – και πότε – θα νοµιµοποιηθούν…

∆εν µπορούν όλα

Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι στο σύνολό τους τα αυθαίρετα δεν µπορούν να νοµιµοποιηθούν, άσχετα αν έχουν δηλωθεί. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες χρήσεις γης και τα αυθαίρετα να µη βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, προστατευόµενες και αρχαιολογικές περιοχές και ρέµατα. Για να γίνει όµως αυτό, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πολεοδοµικές µελέτες προκειµένου να ξεκαθαριστεί ποιες περιοχές µπαίνουν και ποιες όχι στο σχέδιο πόλης.

«Όχι» τα καινούργια

Για τα αυθαίρετα νέαςγενιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνει καµία νοµιµοποίηση».

Οµως σε ό,τι αφορά τα πρόστιµα (ανέγερσης καιδιατήρησης των αυθαιρέτων), που µετά το 2003 είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ο κ. Σηφουνάκης λέει ότι «ενδεχοµένως µπορεί να γίνει µείωσή τους, µόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί µηχανισµοί ώστε να µην υπάρξει αναπαραγωγή αυθαιρέτων».

«Τα πολεοδοµικά σχέδια δεν εγκρίνονται για 10 ή 15 χρόνια διότι οι ΟΤΑ αδυνατούν να υιοθετήσουν πλήρως τις προτάσεις των µελετών που οι ίδιοι ανέθεσαν», λέει ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Η χαλάρωση καιο φόβος του πολιτικού κόστους στις νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου…».

Σε ό,τι αφορά τις πολεοδοµικές µελέτες, όπωςεπισηµαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης, «σήµερα εξακολουθεί να µην υπάρχει σαφής εικόνα για το πού βρίσκονται οι 432 µελέτες που ξεκίνησαν σε 49 νοµούς τα τελευταία 27 χρόνια (η ανάθεσή τους έγινε την περίοδο 1982-1984) από τηνΕπιχείρηση Πολεοδοµικής Ανασυγκρότησης επί Αντώνη Τρίτση. Η δεύτερη οµηρία αφορά 132 µελέτες σε 26 νοµούς, η ανάθεσή τους έγινε την περίοδο 1994-1995».

ΕΜΕΙΝΑΝ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ

Οι ιδιοκτήτες που τα δήλωσαν πήραν αναστολή κατεδάφισης, αλλά τα κτίσµατα δεν έχουν νοµιµοποιηθεί.

Φρένο στις αλόγιστες επεκτάσεις των πόλεων

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, «οι πόλεις είναι λογικό και πρέπει να έχουν σχέδιο επέκτασης, ανάλογο όµως µε τις πραγµατικές τους ανάγκες. Σήµερα ωστόσο παρατηρούνται φαινόµενα αδιανόητα. Πόλεις µε οικιστική αυτοτέλεια όπου ο περιαστικός χώρος µε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας έχει πλήρως δοµηθεί από τις αυθαίρετες και χωρίς χωροταξικούς κανόνες επεκτάσεις, όπως είναι για παράδειγµα το Άργος, το Ναύπλιο κι άλλες πόλεις».

Και το ερώτηµα που τίθεται είναι τι θα γίνει µε τα µετά εποχής Τρίτση αυθαίρετα. «Μια νέα πράξη, 27 χρόνια µετά, απλής νοµιµοποίησης, χωρίς να έχει προηγηθεί τακτοποίηση µε οριστικά πολεοδοµικά σχέδια, απλώς θα διαιωνίσει το πρόβληµα και τη δεύτερη γενιά αυθαιρέτων θα τη διαδεχτεί η τρίτη», επισηµαίνει ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Το ΥΠΕΚΑ µε γοργούς ρυθµούς θα προωθήσει την εκπόνηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων. Σε συνάρτηση, δε, µε την πολεοδοµική πολιτική στις επεκτάσεις, θα µπορέσουµε αυτό το φαινόµενο της αυθαιρεσίας να το αναχαιτίσουµε».

Οπως λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, η στάση του υπουργείου είναι να µη χτιστούν άλλα, αλλά να δοθεί βάρος στην πρόληψη. [Προκόπης Γιόγιακας, Τα Νέα]

Σχετικά θέματα

Ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυξάνονται τα όρια αρτιότητας στα 10 στρέμματα

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.