Ασθένειες στο ανοσοποιητικό επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Αισθάνεσαι ευτυχισμένος ή άκεφος; Έχεις τελευταία περίεργη συμπεριφορά; Εκτός από τους προφανείς λόγους που πιθανόν να επηρεάζουν τη διάθεσή σου, ή αν είσαι επιρρεπής σε κατάθλιψη ή ψυχικές ασθένειες, η συμπεριφορά και διάθεσή σου θα μπορούσε να επηρεαστεί και κοινές ασθένειες, ή κάποιες παιδικές αρρώστιες που δεν είχαν διακρίνει τότε.

«Έως τώρα πιστεύαμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα και το νευρικό σύστημα ήταν δύο χωριστοί κόσμοι» λέει ο John Bienenstock από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Hamilton του Καναδά. Τώρα φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και οι λοιμώξεις που προέρχονται από αυτό, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, την μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Μερικές περίεργες συμπεριφορές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μπορεί να προκληθεί από μολύνσεις και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διαμορφώσει ακόμη και την προσωπικότητά μας, όπως το πόσο αγχώδεις ή παρορμητικοί είμαστε. Τα καλά νέα είναι ότι η κατανόηση αυτών των δεσμών μεταξύ εγκεφάλου και ανοσοποιητικού μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας όλων των ειδών τις διαταραχές, από την κατάθλιψη έως το σύνδρομο Tourette.

Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Έως τώρα θεωρούνταν ότι τα κύτταρα που αποτελούν τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων του αίματος είναι πιο πυκνά στον εγκέφαλο από ότι στα άλλα μέρη του σώματος αποτρέποντας τις πρωτεΐνες και τα κύτταρα να μπουν στον εγκέφαλο . Τώρα, όμως, καθίσταται σαφές ότι τα αντισώματα, τα μόρια, ακόμη και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συχνά περνάνε, μερικές φορές με δραστικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν χρειάζεται καν να φτάσουν στον εγκέφαλο για να τον επηρεάσουν. [NewScientist, cool2re.gr]

Διαβάστε επίσης

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.