Ε.Ο.Κ.Α. : Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – ΖΥΡΙΧΗΣ

Α  Φ  Ι  Ε  Ρ  Ω  Μ  Α     Τ  Ι  Μ  Η  Σ    Κ  Α  Ι    Μ  Ν  Η  Μ  Η  Σ     Σ  Τ  Η  Ν     Ε.  Ο.  Κ.  Α.

Ο αγώνας των παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α. και του Διγενή, δεν προδόθηκε μόνον από τους κομμουνιστές. Το άδοξο τέλος ήλθε με την συνθήκη Λονδίνου – Ζυρίχης, κατά την οποία η τότε Ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε σαν εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία. Από τότε άρχισε να καλλιεργείται η «Κυπριακή» συνείδηση αντί της Ελληνικής, από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Κύπρο, που οδήγησε τελικά στην οριστική προδοσία του 1974.

Λίγο ως πολύ είναι γνωστά τα παρασκήνια της προδοσίας και η ευθύνη ολοκλήρου της τότε πολιτικής ηγεσίας της Χώρας, καθώς και του Μακαρίου. Εκείνο όμως που πρέπει να τονισθεί, είναι πως οι συνομιλίες στην Ζυρίχη και στο Λονδίνο, έγιναν χωρίς την συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Ο.Κ.Α. Παρά τα ψεύδη που εδήλωσε περί του αντιθέτου στην βουλή των Ελλήνων ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Αβέρωφ.

Από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή και αντί άλλων επιχειρημάτων παραθέτω σχετικό απόσπασμα (σελ. 375), που δείχνει την πίκρα που ένοιωσε ο προδωμένος μεγάλος αρχηγός:

«Ο Έλλην πρωθυπουργός (Κ. Καραμανλής) κατά την εις Αθήνας επιστροφήν του, την 12ην Φεβρουαρίου, εδήλωσεν ικανοποιημένος και υπερήφανος δια τας συμφωνίας, προσθέσας : «Η ημέρα αυτή είναι η ευτυχεστέρα της ζωής μου και θα αποτελέση σταθμόν εις την ιστορίαν της Κύπρου’.

Εξ’ άλλου ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσεν αμέσως να συγχαρή τον κ. Καραμανλήν, εκφράσας την ικανποίησίν του δια τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Ζυρίχης».

Μπορεί ο Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. να προδόθηκε, αλλά δεν τελείωσε!

Σήμερα που η μισή Κύπρος είναι σκλαβωμένη κι η άλλη μισή απροστάτευτη στις διαθέσεις των Τούρκων, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου συναλλάσεται με τους Τούρκους και άγεται και φέρεται από τις ξένες δυνάμεις.

Σήμερα οι Έλληνες  αναλογίζονται με πίκρα πως η θυσία των παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α., έγινε χωρίς αντίκρυσμα. [Εφημερίδα Νέα Θέσις]

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΟΚΑ, ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Ε.Ο.Κ.Α. : Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – ΖΥΡΙΧΗΣ

  1. Ο/Η Anastasia λέει:

    Παρόλα όσα έγιναν, στην ψυχή και στην καρδιά μας η θυσία των ανθρώπων αυτών που υψώθηκαν ως κορυφαίοι μαχητές της ζωής και ως υπέρλαμπροι νικητές του θανάτου, έχει δικαιωθεί. Και μακάρι να αποτελέσουν πρότυπα για τη σημερινή νεολαία για να βαδίσει στο δρόμο της αρετής, πρότυπα που η σύγχρονη ζωή δεν προσφέρει

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.