Tαυτοποιήθηκαν τα οστά του Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή

Βρέθηκαν ορισμένα οστά στη διάβαση Μπέλλα Πάις-Συγχαρί.

taftopoiisi-leipsanon-st-kalmpourtziΓράφει ο Αριστείδης Βικέτος

Λευκωσία: Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) έχει τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της ταυτοποίησης των λειψάνων του κατά το 1974 αντισυνταγματάρχη του ελληνικού στρατού Στυλιανού Καλμπουρτζή, διοικητή τότε της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (Μ.Π.Π.), ο οποίος, μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, έπεσε ηρωικά μαζί με 37 άνδρες του, στη διάβαση Μπέλλα Πάις-Συγχαρί.

Δυστυχώς, δεν βρέθηκε ολόκληρη η σορός του Στυλιανού Καλμπουρτζή, αλλά μόνο μερικά λείψανα. Η οικογένεια αρνήθηκε την παραλαβή τους.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του «Φ» (23.4.15), στο οποίο είχαμε γράψει ότι η ΔΕΑ είχε λάβει από το γενετικό εργαστήριο BODE των ΗΠΑ θετικά αποτελέσματα ταυτοποίησης κάποιων οστών του Καλμπουρτζή και με βάση αυτά θα συνεχιζόταν η διαδικασία.

Η ΔΕΑ παρέλαβε πρόσφατα όλα τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων από το Εργαστήριο BODE και έγινε στο Ανθρωπολογικό της Εργαστήριο στη Λευκωσία η «συμφιλίωση» (διασταύρωση) όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τον Καλμπουρτζή.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το προσεχές δεκαήμερο η ΔΕΑ θα ενημερώσει με έκθεσή της, αλλά και με προσωπική συνάντηση, την οικογένεια Καλμπουρτζή και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του, Μαρία, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, και Αφροδίτη. Στην ενημέρωση αυτή θα δοθεί στην οικογένεια και η απάντηση της ΔΕΑ, η οποία ετοιμάζεται, σε σχέση με την αναδάσωση στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Καλμπουρτζή και η οποία προκάλεσε διατάραξη τάφων.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η ενημέρωση και η παράδοση λειψάνων σε συγγενείς αγνοουμένων-πεσόντων από εκταφές τις ΔΕΑ πρέπει να γίνεται από την ίδια και όχι από την κυπριακή κυβέρνηση, διότι δίνεται η εικόνα υποβάθμισης του έργου της.

kalbourtzis(1)Τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης στη διάβαση Μπέλλα Πάις–Συγχαρί. Στον ίδιο χώρο ταφής βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους.

Το 1992 η ΔΕΑ είχε παραδώσει στη σύζυγο του Καλμπουρτζή, Ελπίδα, η οποία ήταν εν ζωή, τη βέρα του. Το δαχτυλίδι παρέδωσε στη ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974.

Έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες

Οι τουρκικές κατοχικές αρχές έχουν ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη ερευνών για αγνοούμενους σε 30 στρατιωτικές περιοχές. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η απάντηση που αναμενόναν εδώ και αρκετό καιρό, διαβιβάσθηκε χθες προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα αρχίσουν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι στις 11 Απριλίου 2011 ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απένειμε μετά θάνατον στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη, Γιώργο Μαυρογέννη. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ 1974 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.