Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Από πηλό και λίθο, φέρνοντας στο προσκήνιο παραμελημένα υλικά της Νεολιθικής περιόδου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σας προσκαλεί στην διάλεξη των: Δρ Δημήτρη Κλουκίνα, Νομισματικό Μουσείο, Δρ Τάσου Μπεκιάρη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «Από πηλό και λίθο, φέρνοντας στο προσκήνιο παραμελημένα υλικά της Νεολιθικής περιόδου».

Την Τρίτη 14 Μάϊου 2024, ώρα 7 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, αίθουσα Αντώνης Τρίτσης

Ο πηλός και ο λίθος, δύο από τα βασικά υλικά με τα οποία οι Νεολιθικές κοινότητες κατασκευάζουν τα τεχνουργήματά τους, διαμορφώνουν το δομημένο χώρο τους και αναπαριστούν το φυσικό περιβάλλον, έχουν συγκεντρώσει διαχρονικά το ενδιαφέρον της προϊστορικής έρευνας.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες κατηγορίες υλικού πολιτισμού έχουν σχεδόν αγνοηθεί ή δεν έχουν επαρκώς διερευνηθεί ως προς τις αναλυτικές τους δυνατότητες.

Η παρούσα διάλεξη θα επικεντρωθεί σε δύο από αυτές τις κατηγορίες: α) στα τμήματα οικοδομικού πηλού επάλειψης από τους τοίχους και τις στέγες των πασσαλόπηκτων οικημάτων, και β) στα μακρολιθικά εργαλεία ευκαιριακού σχεδιασμού. Στόχος είναι να αναδειχθεί η ερμηνευτική δυναμική των κατηγοριών αυτών για την κατανόηση των προϊστορικών κοινωνιών, και να προταθούν τρόποι διαχείρισης και προσέγγισής τους στο πεδίο και στο εργαστήριο.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Αθηναίων για την φιλοξενία που προσφέρει στις «Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία», μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για την ιστορική έδρα του Συλλόγου (Ερμού 134-136).

Πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Ανασκαφή

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.