Η Βυζαντινή Ιστορία της Χαλκιδικής σε ένα μετόχι

Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής επιδιώκει από το 1999 ως σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, που εργάζεται στο μετόχι της Μονής Αγίου Παντελεήμονα στα Ν. Φλογητά.

Τα τελευταία 25 χρόνια, που αποδόθηκε το μνημείο στην εν λόγω υπηρεσία, ελήφθησαν πολλαπλά χρηματοδοτικά προγράμματα για την αναστήλωση των τεσσάρων κτιρίων, που πλέον το καθένα έχει διαμορφωθεί σε διαφορετικό χώρο.

Σε ένα από τα κτίσματα φιλοξενείται η έκθεση με περιεχόμενο όλα τα αντικείμενα της βυζαντινής εποχής από τη Χαλκιδική. Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν τα προερχόμενα από τις Βασιλικές που αποδεικνύεται ότι ήταν ιδιαίτερα διακοσμημένες και με έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον.

Το Βυζαντινό Μετόχι στα Ν. Φλογητά κρύβει μέσα του και την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική, καθώς στην έκθεση φιλοξενούνται και 8 επιστολές του Εμμανουήλ Παπά που πρωταγωνίστησε στον τοπικό αγώνα αποτίναξης του τουρκικού ζυγού. Παράλληλα, υπάρχουν τα αντικείμενα της ιδιωτικής συλλογής του Βασίλειου Νικόλτσιου που μαρτυρά την ιστορία της Επανάστασης. Σε ψηφιακή μορφή όμως, δίνεται όλη η διάσταση της Επανάστασης ακόμη και με τη συναισθηματική της χροιά.

Φέτος η θεματολογία του χώρου, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος αφορά ομιλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Xalkidiki Politiki Ανασκαφή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.