Βολικό παραμύθι τα πρωτογενή πλεονάσματα

Γράφει ο Δημήτρης Στεργίου

Καταρτίζονται… παράνομοι κρατικοί προϋπολογισμοί κι ανακοινώνονται εξωπραγματικά αποτελέσματα, σύμφωνα με ευρήματα ετήσιων εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση σημαντικής Λογιστικής Μεταρρύθμισης του Κράτους, που θεσμοθετήθηκε το 2014 με βάση τα διεθνώς κρατούντα λογιστικά πρότυπα και με σκοπό τη συγκρισιμότητά τους με τα αντίστοιχα στοιχεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο του Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 279 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3.253 εκατ., έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 631 εκατ. και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.443 εκατ. για την ίδια περίοδο το 2023. Επειδή τα ίδια, κατά πιστή αντιγραφή, ανακοινώνονται κάθε χρόνο, κάθε μήνα και κάθε περίοδο για την πορεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών, σπεύδω προκαταβολικά να αναφωνήσω ότι, αν τα εμφανιζόμενα θετικότατα αποτελέσματα είναι σαν τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών για πρωτογενή πλεονάσματα κι άλλα τέτοια ηχηρά, “να λείπει το βύσσινο”!

Γιατί; Διότι, τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την “εκτέλεση” του προϋπολογισμού όχι με τη γνωστή πρώτη σημασία της λέξης, δηλαδή την εφαρμογή, πραγματοποίηση, επιτέλεση ενός έργου σύμφωνα με οδηγίες ή με ορισμένο πρόγραμμα ή την εκπλήρωση καθήκοντος, αλλά της “θανάτωσης”, καθώς κατά τη διαδικασία εφαρμογής παραβιάζονται όλες οι αρχές κατάρτισής του. Και για να μην παρεξηγηθώ σπεύδω να διευκρινίσω ότι αυτά δεν τα λέει η ταπεινότητά μου, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο σε όλες τις Εκθέσεις του επί του Ισολογισμού και του Απολογισμού του Κράτους συνεχώς και ακαταπαύστως και χωρίς καμιά σχεδόν βελτίωση επί χρόνια!

Όπως επισημαίνει το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο στην τελευταία έκθεσή επί του Ισολογισμού και Απολογισμού του κράτους του 2022, από όταν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης 4,9 δισ. έγινε πλεόνασμα 0,3 δισ. ευρώ, είναι σε εκκρεμότητα από το 2014, μία σημαντική Λογιστική Μεταρρύθμιση! Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και το 2018 (ύστερα από τέσσερα χρόνια!) καθορίσθηκε το περιεχόμενο του νέου Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα διεθνώς κρατούντα λογιστικά πρότυπα και με σκοπό την προαγωγή της ευχερούς κατανόησης των δημοσίων λογαριασμών από ένα ευρύτερο κοινό και τη συγκρισιμότητά τους με τα αντίστοιχα στοιχεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.