Ουκρανικό και μεσσιανική ηθικολογία – Οι «καλοί», οι «κακοί» και ο Παγκόσμιος Νότος

EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Στη Δύση παρουσιάζουν συστηματικά τον Πούτιν σαν έναν επιθετικό δικτάτορα με αυτοκρατορική φιλοδοξία. Προφανώς, δεν είναι “αθώα περιστερά”. Είναι αυταρχικός ηγέτης και ενδεχομένως στα όνειρά του να αναπολεί τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι κινήσεις του υπαγορεύονται από την ενδεχόμενη αυτή αναπόληση. Αντιθέτως, οι πράξεις του χαρακτηρίζονται από πραγματισμό. Έτσι τον βλέπει και ο Παγκόσμιος Νότος.

Η αρνητική εικόνα που φιλοτεχνεί εδώ και χρόνια η Δύση γι’ αυτόν πηγάζει από την κλασική τακτική της Ουάσινγκτον να δαιμονοποιεί τους αντιπάλους της, εκμεταλλευόμενη την επικοινωνιακή-προπαγανδιστική κυριαρχία της διεθνώς. Πολύ πριν την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, από τότε που ο Πούτιν έλαβε μέτρα για να μην τεθούν υπό τον έλεγχο μεγάλων δυτικών ομίλων οι τεράστιοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Ρωσίας, οι άρχουσες αμερικανικές ελίτ (κι όχι μόνο) τον αντιμετωπίζουν ως αντίπαλο.

Η αναλύτρια στρατιωτικών πληροφοριών της CIA Rebekah Koffler διαφώνησε δημοσίως με την εικόνα του τυχοδιώκτη δικτάτορα που σχεδιάζει να επιτεθεί και προσαρτήσει τις Βαλτικές Χώρες, την Πολωνία κ.α. Υποστηρίζει ότι ο Πούτιν διέταξε την εισβολή για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και δεν σκοπεύει να επιτεθεί δυτικότερα. Θέλει απλώς να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας γύρω από τη χώρα του. Αλλά και ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος Scott Ritter υπογραμμίζει ότι κατά κανόνα οι πράξεις του Πούτιν είναι σε συνέπεια με τα λόγια του.

Και οι δύο παραπάνω, όπως και πολλοί πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί (μεταξύ αυτών και κορυφαίοι όπως ο Κίσινγκερ, ο Κέναν και ο Μιρσχάιμερ) διαφώνησαν δημόσια με το στρίμωγμα της Ρωσίας, που συνιστά η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, επειδή το θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι στη Δύση διαφωνούν με την πολιτική στο Ουκρανικό όχι μόνο έχουν αποκλειστεί από τα συστημικά ΜΜΕ, αλλά και πολλοί προπαγανδιστές από το “κόμμα του πολέμου” αμφισβητούν τις προθέσεις τους, με άλλα λόγια λένε ή υπονοούν ότι είναι “πουτινόφιλοι”! Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε